Superzeldzame aap blijkt ietsje minder zeldzaam dan gedacht

hainangibbon

Wetenschappers hebben een paar nieuwe Hainangibbons ontdekt en daarmee groeit de populatie in één klap met bijna twaalf procent!

De Hainangibbon (Nomascus hainanus) staat te boek als zeer zeldzaam. Vorig jaar schatten onderzoekers nog dat de soort slechts 25 exemplaren telde. Deze 25 apen leefden in drie sociale groepen op een eilandje voor de Chinese kust.

Maar nu hebben onderzoekers een vierde groep Hainangibbons ontdekt. En wel in het Bawangling Nationale Natuurreservaat in de provincie Hainan. Deze groep bestaat uit een vader, moeder en jong. Met de ontdekking groeit de populatie Hainangibbons in één klap bijna twaalf procent. “We hadden gehoopt zeker één of twee gibbons te ontdekken,” vertelt onderzoeker Jessica Bryant. “De ontdekking van een complete familie met een jong overtreft onze stoutste dromen.”

Het opsporen van deze nieuwe groep gibbons viel nog niet mee. Doorgaans vinden wetenschappers gibbons door naar hun kreten te luisteren. Maar omdat er slechts enkele Hainangibbons zijn die bovendien in kleine groepjes leven, wordt er weinig door de gibbons geroepen. Daarom moesten de onderzoekers de kreten van de gibbons uitlokken en wel door geluiden te laten horen waar de apen weer op reageerden. Zo ontdekten ze deze nieuwe groep.

Bronmateriaal

"Hope for world’s rarest ape as new population discovered" - ZSL.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chanee Kalaweit.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd