‘Superzand’ kan water reinigen

Schoon drinkwater wordt schaarser. Wetenschappers ontwikkelden daarom ‘superzand’: een goedkope methode om water te reinigen.

Zand wordt al eeuwen gebruikt om water te reinigen. Maar het is lang niet altijd even effectief. Alleen heel fijn zand kan het water goed reinigen, maar dat proces kost veel tijd, omdat het water heel langzaam door het zand zakt.

Methode
Wetenschapper Wei Gao en haar team bedachten daarom een nieuwe methode waarbij gebruik gemaakt wordt van twee stoffen waar we toch genoeg van hebben: zand en grafiet. “Ons product combineert grof zand met functioneel materiaal dat meer vervuilende stoffen filtert en tegelijkertijd water goed doorlaat,” legt Gao uit.

WIST U DAT…

…Nederlandse bedrijven drinkwater uit rook willen gaan halen?

Mix
Het zand wordt gemixt met grafiet en water. “Vervolgens verwarmen we de hele mix gedurende enkele uren tot een temperatuur van 105 graden Celsius. Het eindproduct – zand met een coating – gebruiken we om vervuild water te reinigen.” Het is zelfs mogelijk om het grafiet zo aan te passen dat het specifieke vervuilende stoffen uit het water haalt.

Grafiet
Het mooie van de methode is dat er gebruik wordt gemaakt van veelvoorkomende materialen. Zo komt grafiet bijvoorbeeld als afvalstof vrij bij het delven van andere grondstoffen. En ook zand is er genoeg voorhanden.

Er is een grote behoefte aan goedkope en effectieve methodes om water te zuiveren. Schoon drinkwater wordt steeds schaarser en naar schatting heeft zo’n 60 procent van de inwoners van Sub-Saharisch Afrika een tekort aan water. In Oceanië gaat het om vijftig procent van de bevolking.

Bovenstaande foto is gemaakt door TF28 ❘ tfaltings.de (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd