Robotarm vangt objecten in vijf honderdste van een seconde

bal

Vijf honderdste van een seconde. Meer tijd heeft een Zwitserse robotarm niet nodig om objecten met de meest uiteenlopende en complexe vormen – van een bal tot een tennisracket – uit de lucht te grijpen. En dat is best knap!

De robotarm is zo’n 1,5 meter lang en telt drie gewrichten. De arm is bovendien uitgerust met een hand met vier vingers. De robotarm is speciaal ontwikkeld om objecten te vangen. En dat doet ‘ie. En razendsnel ook.

Bijzonder
En dat is best bijzonder, zo vertelt onderzoeker Aude Billard. “Machines zijn vandaag de dag vaak voorgeprogrammeerd en kunnen niet snel inspringen op veranderingen in hun omgeving. “Hun enige keus is dan het opnieuw berekenen van de baan van een object, maar dat kost te veel tijd in een situatie waarin elke fractie van een seconde telt.”

Demonstreren
Om de robotarm in staat te stellen sneller te reageren, maakten de onderzoekers gebruik van een techniek die bekend staat als ‘Programming by demonstration‘. Eén van de onderzoekers pakt daarbij de arm van de robot en stuurt deze. Een andere onderzoeker gooit ondertussen objecten naar de robotarm. De robot ‘observeert’ hoe de mens op de objecten reageert en kan dat daarna imiteren, doordat hij tijdens het oefenen meerdere keren een object op zich heeft af zien komen en op basis daarvan een model heeft gebouwd dat hem in staat stelt om het object kort daarna zelfstandig te vangen. Om de kans dat de robotarm het object vangt, te vergroten, gaat deze niet alleen op het model af. Terwijl een object de robotarm nadert, voert deze nog berekeningen uit om het model verder te verbeteren.

Met het onderzoek hopen de wetenschappers robots nog beter voor te kunnen bereiden op een plekje in de menselijke samenleving, waarin omstandigheden van het ene op het andere moment kunnen veranderen. Het kan dan wenselijk zijn dat een robot objecten vangen of juist razendsnel ontwijken kan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd