Supersnel jachtluipaard zet nieuw wereldrecord neer

Iedereen heeft het momenteel over de snelle Usain Bolt. Maar in vergelijking met jachtluipaard Sarah komt Bolt amper vooruit. Het jachtluipaard heeft zojuist een nieuw wereldrecord neergezet door in 5.95 seconden 100 meter af te leggen.

En daarmee verbrak Sarah het oude record dat zijzelf in 2009 neerzette. Ze legde de 100 meter toen in 6.13 seconden af.

Sneller dan Bolt
Honderd meter in 5.95 seconden. Wij mensen kunnen daar alleen maar van dromen. Het menselijke wereldrecord op de 100 meter staat op naam van Usain Bolt, maar hij doet er 9.58 seconden over. Bijna vier seconden langer dan Sarah die op haar recordbrekende 100 meter een topsnelheid van 98,17 kilometer per uur aantikte.

Bouw
Jachtluipaarden kunnen zo snel rennen door hun bijzondere bouw. Ze hebben een heel flexibele wervelkolom. Hierdoor kunnen ze hun benen heel ver strekken. Met één stap kunne ze dan ook al snel zes meter afleggen. Wanneer een jachtluipaard rent, bevindt deze zich het grootste gedeelte van de tijd in de lucht: hij tikt de grond slechts weinig aan. En wanneer een jachtluipaard de grond aantikt, zet hij zich met zijn sterke klauwen af om nog meer snelheid te genereren.

WIST U DAT…

…het maar goed is dat het dierenrijk niet aan de Olympische Spelen deelneemt? Anders zouden heel wat medailles aan onze neus voorbij gaan. Lees hier welke.

Recordpoging
Jachtluipaard Sarah – woonachtig in de Cincinnati Zoo – zette haar record neer op een speciaal voor de gelegenheid ingerichte baan. Mensen hielden een speelgoedknuffel voor haar neus en zorgden ervoor dat ze die net niet pakken kon. In een poging de knuffel toch te grijpen, rende Sarah een record.

Ondanks hun kracht en enorme snelheid hebben jachtluipaarden het wereldwijd niet zo gemakkelijk. Kwamen er in 1900 nog zo’n 100.000 exemplaren voor, tegenwoordig zijn dat er naar schatting nog maar 9000 tot 12.000. De belangrijkste oorzaken van het verdwijnen van het jachtluipaard zijn het verlies van leefgebied en de jacht (voor de vacht) op het dier.

Bronmateriaal

"Cincinnati Zoo cheetah sets new world speed record" - Cincinnatizoo.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William H. Majoros (via Wikipedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd