Supermarktrobot helpt de ouderen

 TECHNOLOGIE  Robovie-II is de nieuwste shoppingboy in Japan. De robot helpt ouderen en gehandicapte mensen bij het doen van hun boodschappen. Hij houdt het mandje vast, onthoudt hun boodschappenlijstje, helpt hen de benodigde boodschappen te vinden en geeft suggesties voor smakelijke combinaties.

De robot is ontwikkeld naar aanleiding van een eerdere versie die door Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR) is ontworpen. Robovie-II is ongeveer net zo groot als een kind en moet winkelen niet alleen makkelijker, maar ook vermakelijker maken.

Voor de ouderen of gehandicapten gaan winkelen, zetten ze al hun benodigdheden in een mobiel apparaatje. Bij aankomst in de supermarkt, nemen sensoren de boodschappenlijst draadloos over aan een wachtende robot. De robot groet de shopper dan bij naam en zegt: “Let’s go shopping”.

Tijdens het winkelen, onthoudt de robot de boodschappen en doet ook nog eens suggesties voor producten die goed bij de genoteerde boodschappen zouden passen. De eerste ouderen hebben de robot al uit mogen proberen en zijn enthousiast. De robot wordt nog tot maart 2010 getest in de supermarkt Apita-Seikadai in Kyoto. Mocht u daar toevallig in de buurt zijn, dan kunt u de robot dankzij onderstaande filmpje en foto gemakkelijk herkennen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd