‘Superhelden zijn een belediging voor de wetenschap’

Superhelden zouden slechts één superkracht moeten hebben om te voorkomen dat de wetenschap beledigd wordt. Dat concludeert fysicus Sidney Perkowitz tijdens de National Academy of Science: “Ik ben niet beledigd als ze één grote wetenschappelijke blunder in een film maken,” meent hij. Maar bij die ene zou het dan ook moeten blijven.

“Je kunt dingen sneller dan het licht laten reizen als je wilt, maar daarna zou ik willen dat dingen zich op een vergelijkbare manier ontwikkelen,” legt Perkowitz uit. “Bijvoorbeeld: als je mensen laat vliegen verken dan ook de consequenties daarvan.”

“Als je de wetenschap teveel geweld aandoet dan krijg je problemen. (…) Onwetendheid is te vergeven. Minachting van de wetenschap is onvergefelijk. De producer en director menen dat het publiek zo gesofisticeerd is dat ze weten hoe een laboratorium, laser of ruimteschip eruit zou moeten zien. Ik denk dat Hollywoods denkt: als we het realistischer kunnen maken zonder het verhaal te verprutsen of het duurder te maken, dan doen we het.”

“Zelfs als Hollywood het verprutst dan is dat nog niet erg. Je kunt er een les van maken. Je kunt slechte wetenschap in goede wetenschap veranderen.” Perkowitz neemt Star Wars als voorbeeld. De film kan ons leren hoe groot afstanden werkelijk zijn. “Star Wars suggereert dat je de melkweg in relatief korte tijd kunt rondreizen. Dat is niet waar. In werkelijkheid zouden scène 1 en scène 2 een miljoen jaar van elkaar verwijderd zijn, omdat dat de tijd is die je nodig hebt om die afstand te bereizen.”

Perkowitz vormt samen met acteur Dustin Hoffman, psycholoog Steven Pinker en schrijver Lawrence Kasdan een groep die strijdt voor wetenschappelijke waarheden in Hollywood. Hij adviseerde eerder de makers van de film The Watchmen en de televisieserie Heroes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd