Superefficiënt zonnepaneel komt eraan!

Dankzij een wetenschappelijke doorbraak denken onderzoekers zonnepanelen met een efficiëntie van 40 procent te kunnen maken.

Dat klinkt misschien niet heel indrukwekkend, maar dat is het relatief gezien zeker. De zonnepanelen die vandaag de dag veelvuldig worden toegepast, kunnen gemiddeld maar zo’n twintig procent van het zonlicht omzetten in energie. Door deze wetenschappelijke doorbraak zouden de zonnepanelen dus twee keer zo efficiënt worden!

Hoe?
Maar hoe werkt het dan precies? Welbeschouwd kunnen onderzoekers energie die normaalgesproken verloren gaat toch gebruiken, zo is in het blad Energy & Environmental Science te lezen. De onderzoekers noemen het ‘turbo voor zonnecellen’. Tijdens het proces worden delen van het zonnespectrum waar zonnecellen normaal niets mee kunnen toch gebruikt om energie op te wekken. “We zijn in staat om de efficiëntie op te drijven door twee energie-arme rode fotonen in de cel bij elkaar te brengen en ze één energierijk geel foton te laten vormen dat licht kan opvangen en dat licht wordt dan weer in elektriciteit omgezet,” vertelt onderzoeker Tim Schmidt.

In 3D

Kent u het 3D-zonnepaneel al? Ook heel efficiënt!

Veelbelovend
En dat is veelbelovend. Om de prijs van zonne-energie te kunnen verlagen, zijn efficiëntere zonnepanelen nodig. Daar wordt hard aan gewerkt, maar het zou natuurlijk zonde zijn als we de efficiëntie alleen maar kunnen vergroten door hele nieuwe zonnepanelen te ontwikkelen. Met de techniek van Schmidt en zijn collega’s is de ontwikkeling van een hele nieuwe zonnecel niet nodig. En dat scheelt weer in de kosten.

Hoewel het onderzoek veelbelovend is, is er nog wel werk aan de winkel. Want om die veertig procent te kunnen bereiken, moeten nog wel enkele verbeterslagen worden gemaakt.

Bronmateriaal

"Breakthrough in solar cell efficiency" - Sydney.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mike Baker (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd