Supercomputer bestaat uit 1.760 PlayStation 3’s

Een Amerikaanse laboratorium koppelde 1.760 PlayStation 3-systemen aan elkaar om de snelste interactieve computer binnen het Ministerie van Defensie te creëeren. Het Condor Cluster, zoals de groep heet, is in staat om 500 biljoen drijvendekommabewerkingen per seconde uit te voeren. Het ministerie gaat de PS3’s gebruiken om gegevens van satellieten te verwerken.

Het Condor Cluster kostte in totaal twee miljoen dollar om in elkaar te zetten. Normaal gesproken moeten ingenieurs 20 tot 40 miljoen dollar betalen voor een soortgelijk computersysteem, beweert Mark Barnell, directeur van het onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse luchtmacht. De PlayStations zorgen dus voor een flinke besparing.

Ingenieurs werkten samen met Sony om de systemen aan elkaar te koppelen. Het laboratorium gebruikte oude, grote PlayStations (dus niet de nieuwe dunne PS3’s). Waarom? Op de nieuwste versies kan Linux niet geïnstalleerd worden, op oudere PlayStations wel.

Het is niet de eerste keer dat PlayStations worden gebruikt om een supercomputer te maken. In 2003 slaagden onderzoekers hier ook al in door zeventig PlayStation 2’s aan elkaar te koppelen.

Leuk weetje: de Iraakse ex-dictator Saddam Hoessein was in het jaar 2000 van plan om 4.000 PS2’s te gebruiken voor een nieuw defensiesysteem. Inlichtingendiensten beweren dat dit systeem nooit van de grond is gekomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd