Supercamera geeft ons een nieuwe kijk op onze buurman: de Andromedanevel

andromeda

De Subaru-telescoop is onlangs uitgerust met een gloednieuwe camera. Natuurlijk moest deze direct uitgeprobeerd worden en dat resulteert in een prachtige foto van de Andromedanevel.

Wetenschappers zijn in hun nopjes met de foto. Het kiekje bewijst namelijk dat de camera – Hyper Suprime-Cam genaamd – precies doet wat ze ervan verwachtten. Namelijk foto’s maken die een groot deel van het heelal in kaart brengen en die in hun geheel superscherp zijn.

HSC is de opvolger van de Suprime-Cam en heeft een beeldveld dat zo’n zeven keer groter is dan dat van zijn voorganger. Maar ondanks dat zijn de foto’s – zelfs aan de randen – superscherp. Wetenschappers dromen al lang van een camera die in staat is om miljarden sterrenstelsels te vereeuwigen. Dankzij HSC lijkt die droom nu werkelijkheid worden.

HSC: een echte supercamera! Afbeelding: NAOJ.
HSC: een echte supercamera! Afbeelding: NAOJ.

“De eerste foto van HSC is echt heel spannend,” vertelt onderzoeker Masahiro Takada. “We kunnen nu het onderzoek waar we al zo lang op wachten gaan starten: een onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis en het lot van het uitdijende universum.” De onderzoekers zijn van plan om talloze sterrenstelsels in kaart te gaan brengen, de verspreiding van donkere materie vast te stellen, meer te weten te komen over donkere energie en te zoeken naar sterrenstelsels die kort na de totstandkoming van het universum ontstonden.

Foto: HSC Project / NAOJ.
Foto: HSC Project / NAOJ.

Bronmateriaal

"Image of M31 Heralds the Dawn of HSC's Productivity" - NAOJ.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door HSC Project / NAOJ.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd