Een adembenemende Hubble-opname toont de fragiele gas- en stofwolken van LMC 56 in de Grote Magelhaense Wolk.
De NASA/ESA Hubble ruimtetelescoop heeft recent een indrukwekkende detailfoto van LMC 56 vrijgegeven, een deelgebied in de Grote Magelhaense Wolk (LMC) die opvalt door dunne, kleurrijke gas- en stoflagen en ergens doen denken aan suikerspin. Dit “ruimtefoto van de week”-artikel belicht eerst de alom bekende Grote Magelhaense Wolk, voordat we inzoomen op de nieuwste Hubble-opname.
De Grote Magelhaense Wolk: onze naaste buur
De Grote Magelhaense Wolk (LMC) is een dwergsterrenstelsel en een satelliet van ons eigen sterrenstelsel; de Melkweg. LMC bevindt zich op een afstand van 49,97 kiloparsecs (ongeveer 160.000 lichtjaren). Met een schijnbare straal van ongeveer 10° × 10° aan onze sterrenhemel (vergelijkbaar met zo’n 20 x 20 maal de maan!) vormt de LMC een van de helderste en meest bestudeerde dwergstelsels. De Grote Magelhaense Wolk is op het zuidelijk halfrond zichtbaar als een vage wolk, op de grens tussen de sterrenbeelden Goudvis (Dor) en Tafelberg (Men).
Mogelijk was het sterrenstelsel ooit een balkspiraalstelsel. De huidige onregelmatige vorm komt vermoedelijk door interactie met de nabijgelegen Melkweg en de Kleine Magelhaense Wolk. Astronomen hebben de LMC de afgelopen decennia onder andere onderzocht op diens stervormingsactiviteit, emissienevels, supernovarestanten en de dynamiek achter moleculaire wolken.

Hubble’s suikerspinwolken in LMC 56
Op 21 mei 2025 publiceerden NASA en ESA de Hubble onderstaande opname van LMC 56, gefotografeerd met de Wide Field Camera 3. De opname combineert vijf filters, waarvan sommige ultraviolet (UV) en infrarood (IR) licht vastlegden, om een pseudo-ware kleurweergave te creëren. De gesluierde gaswolken in LMC 56 lijken erdoor op felgekleurde suikerspin en ontstaan door uitgezette gaslagen rondom jonge, massieve sterren. De toegewezen kleuren volgen het “natuurlijke” schema: zichtbare lichtfilters voor rood, groen en blauw; UV emissies en worden hier ingekleurd als paars; en infrarood als diep rood.

De Hubble-opname van LMC 56 toont ons hoe kleurrijk en dynamisch het gas en stof in een satellietstelsel kan zijn, tot op boogseconderesolutie. Deze ‘suikerspinwolken’ onderstrepen hoe astronomen met geavanceerde filters en beeldverwerkingstechnieken de onzichtbare processen in kosmische nevels blootleggen. De observaties dragen bij aan ons begrip van stervormingsmechanismen en de evolutie van het interstellaire medium in dwergstelsels. Terwijl we opheldering blijven krijgen over de LMC door opeenvolgende studies, blijven zulke detailfoto’s een belangrijke bron van nieuwe inzichten en inspiratie.
Wij schreven vaker over prachtige detailopnamen uit de Grote Magelhaense Wolk, klik hiertoe hier. Wil je de foto van Hubble – die in dit artikel – op zeer hoge resolutie downloaden en bekijken, klik dan hier. Of bekijk de foto in ESA Skyview door hier te klikken. Wil je de geannoteerde foto van ESO van LMC bovenin dit artikel op zeer hoge resolutie downloaden en bekijken, klik dan hier.