Suiker kan driftbui voorkomen

Een lepeltje suiker is genoeg om te voorkomen dat een driftig aangelegde persoon helemaal over de rooie gaat. Dat blijkt uit onderzoek. De wetenschappers gaven een groep mensen vlak voor er aanleiding was tot agressie een glas zeer zoete limonade. De groep reageerde kort daarna veel gelatener dan de controlegroep die geen suiker had genuttigd.

Volgens de onderzoekers heeft het alles te maken met glucose: een eenvoudige vorm van suiker die het brein van energie voorziet. “Het voorkomen van agressieve impulsen vraagt zelfcontrole en zelfcontrole kost een hoop energie,” legt onderzoeker Brad Bushman uit. “Het drinken van zoete limonade zorgt op korte termijn voor de energie die nodig is om te voorkomen dat je tegen anderen uitvalt.”

WIST U DAT…

Uit de experimenten van de onderzoekers blijkt niet alleen dat suiker agressie onderdrukt. Mensen die moeite hebben met de verbranding van suiker blijken ook nog eens een stuk agressiever en minder vergevingsgezind dan hun soortgenoten die de suiker zonder al te veel moeite omzetten in energie.

De onderzoekers wijzen erop dat steeds meer mensen moeite hebben om suiker op te nemen. Een groot deel van hen lijdt aan diabetes en die groep wordt steeds groter. En dat is met deze onderzoeksresultaten in het achterhoofd een groot probleem, zo concludeert Bushman. “Diabetes is niet alleen slecht voor jezelf, maar is ook slecht voor de maatschappij.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd