Stuur jouw toekomstvisie naar planetoïde Bennu

osiris rex

In 2016 vertrekt de ruimtesonde OSIRIS-REx naar planetoïde Bennu. En jouw gedachtegoed kan met hem mee gaan! NASA nodigt je uit om een boodschap te vervaardigen die vervolgens meegaat met OSIRIS-Rex en in 2023 op aarde terugkeert.

OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer) wordt in 2016 gelanceerd. Drie jaar later zal deze – als alles volgens plan gaat – bij de planetoïde Bennu arriveren. Daar gaat OSIRIS-REx meer dan twee jaar onderzoek doen en minimaal 60 gram aan oppervlaktemateriaal van de planetoïde verzamelen. Het is de bedoeling dat dat oppervlaktemateriaal voor onderzoek naar de aarde wordt gestuurd. De capsule met die monsters arriveert naar verwachting in 2023 op onze planeet.

Tweet of foto
Het is een prachtige missie. En jij kunt er – in zekere zin – deel van uitmaken. NASA nodigt het publiek namelijk uit om een boodschap aan OSIRIS-REx mee te geven. Die boodschap – in de vorm van een tweet of foto – moet gaan over de verkenning van het zonnestelsel anno 2014 en een voorspelling voor de verkenning van de ruimte in 2023. Je kunt je boodschap nog tot het einde van deze maand insturen.

Voorspellingen
Uit alle inzendingen zal NASA vijftig tweets en vijftig afbeeldingen selecteren. En die gaan vervolgens mee met OSIRIS-REx. Het is de bedoeling dat deze boodschappen ook weer terugkeren naar de aarde en wel in de capsule die in 2023 het oppervlaktemateriaal van Bennu op aarde aflevert. Wanneer die capsule op aarde terugkeert, zullen de boodschappen opnieuw gelezen worden. Dan zal blijken in hoeverre de voorspellingen van het grote publiek werkelijkheid zijn geworden.

OSIRIS-REx is een fascinerende ruimtemissie. De ruimtesonde zal onder meer meer duidelijkheid scheppen over de bron van het water en organisch materiaal dat het leven op aarde mogelijk maakte. Ook is de missie van cruciaal belang voor een toekomstige missie van NASA: het ‘vangen’ en richting de aarde slepen van een planetoïde. Tevens geeft OSIRIS-REx ons hopelijk een beter beeld van planetoïden: ruimtestenen die bij vlagen een gevaar voor onze planeet kunnen vormen.

Bronmateriaal

"NASA Invites Public to Submit Messages for Asteroid Mission Time Capsule" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Goddard / University of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd