In stukken gehakte vijanden van de Maya’s ontdekt

krijgers

Wetenschappers hebben in een massagraf in de Mayastad Uxul een lugubere vondst gedaan. Ze ontdekten er de resten van mensen die 1400 jaar geleden onthoofd en in stukken gehakt werden. Waarschijnlijk gaat het om krijgsgevangen van de Maya’s.

In totaal zijn de resten van 24 mensen teruggevonden. De stoffelijke resten zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Zo goed zelfs dat de onderzoekers van vijftien mensen het geslacht en de leeftijd vast konden stellen. Het gaat om dertien mannen en twee vrouwen die op het moment van overlijden tussen de achttien en 42 jaar oud waren. Een groot aantal was ondervoed.

“In de meeste gevallen was zelfs de onderkaak van de schedel losgemaakt”

In stukken gehakt
Dat de mensen in stukken gehakt waren, werd de archeologen al snel duidelijk: de hoofden lagen ver van de romp verwijderd. En in de meeste gevallen was zelfs de onderkaak van de schedel losgemaakt.

Doodsoorzaak
Het grootste deel van de slachtoffers is met zekerheid een gewelddadige dood gestorven. Zo troffen de onderzoekers een schedel aan met een scheur erin. Ook werd er bewijs gevonden dat sommige mensen onthoofd waren.

WIST U DAT…

…onlangs in Guatemala nog een spectaculaire fries van de Maya’s ontdekt is?

Wie zijn het?
Onduidelijk is nog wie de mensen zijn. Wel wijst alles erop dat een deel van de mensen van stand was. In hun tanden werden edelstenen aangetroffen. Mogelijk zijn het edelen uit andere Maya-steden die tot krijgsgevangenen gemaakt werden. Dat deze krijgsgevangenen een akelig lot beschoren was, weten we uit de kunst die de Maya’s achterlieten. Op die kunstwerken is te zien hoe vijanden van de Maya’s in stukken worden gehakt.

Een andere mogelijkheid is dat de doden edelen uit Uxul zelf zijn. Om de waarheid te achterhalen, willen de onderzoekers een isotoopanalyse uitvoeren. Een dergelijke analyse kan zeer nauwkeurig uitwijzen waar de doden hun leven doorbrachten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd