Stukje van verloren Roze Terrassen ontdekt

Geothermische activiteiten creëerden in Nieuw-Zeeland de Witte en Roze Terrassen. De terrassen waren prachtig en werden wel het achtste wereldwonder genoemd. Maar als in 1886 de Tarawera-vulkaan uitbarst, worden de terrassen bedolven en als verloren beschouwd. Maar nu hebben wetenschappers stukjes van de terrassen teruggevonden.

De onderzoekers brachten de bodem van het meer Rotomahana in kaart en zijn ervan overtuigd dat ze de lagere delen van de Roze Terrassen hebben teruggevonden. Ze bevinden zich op de bodem van het meer. “De eerste sonarbeelden wezen op een terrasachtige structuur, dus scanden we het gebied nog een keer en nu zijn we voor 95 procent zeker dat we de onderste twee treden van de Roze Terrassen zien,” vertelt onderzoeker Cornel de Ronde.

De terrassen bevinden zich in zo’n zestig meter water en zijn bedekt met bruine sedimenten. Het is onduidelijk of dit de enige restanten zijn. Volgens De Ronde is het best mogelijk dat andere restanten zich onder een dikke laag sedimenten bevinden. Ook zou het kunnen dat de eruptie ze echt vernietigd heeft.

De onderzoekers hebben geen enkel spoor van de Witte Terrassen ontdekt. Deze waren nog iets groter dan de Roze. De Witte Terrassen bevonden zich voorafgaand aan de eruptie op enkele honderden meters afstand van de Roze. In het meer werd echter niets aangetroffen dat op de Witte Terrassen wijst.

Links de Roze Terrassen zoals die er vroeger uitzagen. Afbeelding: Alexander Turnbull Library. Rechts een foto die de wetenschappers in het meer maakten. Foto: Dan Fornari, Woods Hole Oceanographic Institution.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd