Stukje satelliet mist internationale ruimtestation

 ASTRONOMIE  In het internationale ruimtestation is het altijd oppassen geblazen voor ruimteafval. Gisteren scheerde een stuk satelliet vlak langs het ruimtestation. De afstand van het ruimtestation tot het stukje van de Cosmos-satelliet wordt geschat op minder dan een kilometer. Een echte ‘close call‘.

NASA ontdekte het ruimteafval te laat en kon het ruimtestation niet verplaatsen om het object te ontwijken. Gelukkig was het niet nodig dat de bemanningsleden – Amerikaan Jeff Williams en de Rus Maxim Suraev – plaatsnam in hun reddingsboot. Daarvoor was het object nog te ver van het ruimtestation verwijderd. Ondanks dat zaten Amerikaan Jeff Williams en de Rus Maxim Suraev in spa

Het stukje van de Cosmos satelliet had een grootte van minder dan tien centimeter. Ondanks deze geringe grootte kan zo’n object flinke schade veroorzaken wanneer het tegen het ruimtestation zou botsen.

Dit ruimteafvalincident komt net na het vertrek van drie bemanningsleden. ESA-astronaut Frank de Winne, kosmonaut Roman Romanenko en de Canadese astronaut Bob Thirsk verlieten gisterochtend het internationale ruimtestation en zijn een paar uur daarna succesvol op aarde geland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd