Een lief liedje om je baby in slaap te wiegen, een vrolijk deuntje om hem te vermaken, dat kinderen van muziek houden, weten de meeste ouders wel. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat het ook echt hun humeur verbetert.
De grote internationale studie met onderzoekers van onder meer Yale, Princeton, de Universiteit van Amsterdam en zelfs uit Nieuw-Zeeland, laat zien dat vaker zingen voor je baby goed is voor zijn gezondheid.
De onderzoekers vonden 110 ouders en hun baby’s van gemiddeld bijna 4 maanden oud bereid om mee te doen aan hun onderzoek. De ouders keken een korte instructievideo met kinderliedjes op hun smartphone om hen te stimuleren vaker te zingen voor hun kind. Tijdens de vier weken durende interventie vulden ze een tot drie keer per dag enquêtes in op hun telefoon, waarin ze rapporteerden over het humeur van hun baby, stress, slaapkwaliteit en het gebruik van muziek. De resultaten waren opmerkelijk: zoiets simpels als vaker zingen voor je baby droeg al bij aan een betere gezondheid van zowel de baby’s als de ouders.
Intuïtief zingen
“We hebben een gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd om te testen of een eenvoudige, goedkope muziekinterventie het welzijn van zowel baby’s als verzorgers zou kunnen verbeteren”, vertellen de onderzoekers aan de Society for Research in Child Development (SRCD). “Onze belangrijkste bevinding was dat de interventie ervoor zorgde dat ouders vaker gingen zingen voor hun kind, vooral in troostende situaties. Dit leidde tot meetbare verbeteringen van het humeur van baby’s, volgens de rapportages van de verzorgers.”
De onderzoekers vonden het opmerkelijk dat ouders heel intuïtief vaker gingen zingen voor hun baby als die verdrietig was, ook al werd dit niet expliciet opgedragen in de interventie. “Van een dozijn trooststrategieën was zingen het enige dat na de interventie significant vaker werd toegepast. Vanuit methodologisch oogpunt was het ook bemoedigend dat het protocol zo goed werd nageleefd: verzorgers vulden meer dan 70 procent van de enquêtes in, wat laat zien dat deze aanpak haalbaar is voor toekomstig ontwikkelingsonderzoek”, aldus het onderzoeksteam.
Meer zingen
Ze waren blij met hun resultaten. “Onze bevindingen duiden erop dat het aanmoedigen van ouders om vaker voor hun baby te zingen een positief, causaal effect heeft op het humeur van de baby. Zingen is iets heel universeels, ouders uit vrijwel alle culturen en in de hele geschiedenis zongen voor hun baby’s om hen te kalmeren en contact te maken. Het is gemakkelijk, vereist geen speciale apparatuur of training en is voor iedereen toegankelijk”, benadrukken de onderzoekers. “Omdat het humeur van baby’s sterk samenhangt met stress bij de ouders, de band tussen ouder en kind en de latere sociaal-emotionele ontwikkeling, kan zo’n simpele interventie op termijn waardevolle voordelen bieden.”
Kanttekeningen
Maar het onderzoeksteam plaatst ook kanttekeningen. “Er zijn een aantal beperkingen om rekening mee te houden. Ten eerste bestond onze steekproef voornamelijk uit witte, hoogopgeleide, relatief rijke moeders, wat de generaliseerbaarheid van de bevindingen naar meer diverse populaties beperkt. Ten tweede waren alle gegevens over het humeur van baby’s afkomstig van de verzorgers. Hoewel deze rapportages in real time werden verzameld om geheugenvertekening te voorkomen, blijven ze gevoelig voor subjectieve interpretatie. Ten derde was de interventie relatief kort en laagdrempelig; langere en meer gestructureerde interventies kunnen bredere effecten hebben, bijvoorbeeld op het humeur van de verzorger of andere gezondheidsuitkomsten. Tot slot was muziek al een regelmatig onderdeel van het gezinsleven bij veel deelnemers, wat het effect van de interventie mogelijk heeft afgezwakt”, leggen de onderzoekers uit.
Die zijn ondanks de kanttekeningen toch erg positief. “Hoewel de interventie slechts vier weken duurde, zagen we duidelijke voordelen voor het humeur van baby’s. Dit wijst erop dat de positieve effecten van zingen nog sterker kunnen zijn bij langdurigere, intensievere interventies. Mogelijk is het ook goed voor het welzijn van verzorgers en andere aspecten van de gezondheid van baby’s naast het humeur.” Dat zal een vervolgstudie uitwijzen, die inmiddels loopt en waarbij gezinnen acht maanden lang worden gevolgd.