Studie: honden die veganistisch eten, zijn het gezondst

Honden die voer zonder dierlijke producten krijgen voorgeschoteld, zijn gemiddeld gezonder dan honden die het gebruikelijke vleeshoudende voer krijgen, constateren Britse en Australische onderzoekers.

“Het is vrij duidelijk dat een veganistisch dieet voor honden niet is aan te raden.” Dat viel begin 2020 nog te lezen in een opiniestuk in het diergeneeskundige wetenschappelijke tijdschrift Vet Record. Maar doen zulke honden het echt slechter dan soortgenoten die gewone brokken krijgen? Dat onderzochten Andrew Knight van de Universiteit van Winchester in Engeland en collega’s door duizenden eigenaren van huisdieren een vragenlijst in te laten vullen.

Naar de dierenarts

Onder andere moesten de baasjes vertellen wat voor soort dieet hun huisdier volgde. Van ruim 2500 hondeneigenaren gaf 54 procent ze een ‘conventioneel vleesdieet’. 33 procent koos voor rauw vlees. 13 procent ging voor het andere uiterste: veganistisch hondenvoer, dus zonder vlees, melk, eieren of andere dierlijke producten.

Verder vulden de eigenaren bijvoorbeeld in hoe vaak ze het afgelopen jaar met hun dier naar de dierenarts waren geweest en of ze het medicatie hadden gegeven. Ook beoordeelden ze zelf de gezondheid van hun hond en moesten ze vertellen hoe hun dierenarts daarover dacht.

De gezondste optie

De uitkomst: qua gezondheid deden de honden met een vegan dieet en die met een rauw-vlees-dieet het beter dan de honden die gewone voeding kregen. Ze gingen minder vaak naar de dierenarts, werden door hun eigenaren en (althans, volgens diezelfde eigenaren) door de dierenarts als gezonder beoordeeld, en leden aan minder kwalen.

De honden die rauw vlees kregen, deden het zelfs nog ietsje beter dan de ‘veganistische’ honden, melden de onderzoekers. Maar, zo voegen ze daaraan toe: de honden met een rauw-vlees-dieet waren ook vaker jong. En jonge honden hebben sowieso minder gezondheidsproblemen. De honden met een vegan dieet waren juist vaak wat ouder.

Al met al concluderen de onderzoekers dat, van de drie onderzochte opties, een veganistisch dieet – mits voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen! – “de gezondste en minst gevaarlijke optie is”.

Heel veel factoren

Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht, noemt de conclusies van het onderzoek “interessant”, maar niet betrouwbaar, omdat ze “alleen maar zijn gebaseerd op informatie die door de eigenaar is verstrekt”.

Die eigenaar, vervolgt Corbee, kan de gezondheid van zijn huisdier niet goed beoordelen. “Ook gaat het te ver om een directe relatie te leggen tussen voeding en het aantal dierenartsbezoeken. Op dat aantal zijn heel veel factoren van invloed; het zegt niet direct iets over de gezondheid van het dier.”

Dieetadvies

De onderzoekers onderkennen zelf ook dat er nogal wat beperkingen kleven aan door eigenaren ingevulde vragenlijsten. Liever waren ze afgegaan op het oordeel van dierenartsen, en bijvoorbeeld bloed- en urineonderzoek, schrijven ze. “Maar als je grote aantallen dieren moet bestuderen om statistisch zinvolle resultaten te kunnen krijgen, worden zulke studies erg duur.” Duurder, vervolgen ze, dan hun budget toeliet.

Of je dan wel een dieetadvies mag geven naar aanleiding van een studie als deze? Nee, zegt Corbee. “Het gaat wel erg ver om de conclusie te trekken dat vegan voeren het beste is.”

Bronmateriaal

"Vegan versus meat-based dog food: Guardian-reported indicators of health" - PLOS ONE

"Vegan diets for dogs may be linked with better health, and could be less hazardous, than meat-based diets" - PLOS

Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren (Universiteit Utrecht)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Elena Rogulina via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd