Studenten zoeken naar de veiligste pincode

Is uw pincode 2580? Oef, dan heeft u één van de minst veilige pincodes die er is. Met een code als 1959 zit u een stuk beter: dit is één van de veiligste codes. Dat blijkt uit een onderzoekje van twee wiskundestudenten aan de TU Eindhoven.

Een pincode achterhalen kan op tal van manieren. Bijvoorbeeld door de hitte die uw vingers op de toetsen achterlaten, te achterhalen. Maar het kan ook simpeler: door gewoon te kijken naar de bewegingen die uw hand op het moment dat u de pincode intoetst, maakt.

2580
Uit het onderzoekje van studenten Anne Eggels en Aukje Boef blijkt dat handbewegingen heel wat pincodes prijs kunnen geven. Een voorbeeldje: u ziet de hand van iemand naar beneden bewegen, maar nooit opzij gaan. Dan weet u: zijn pincode is 2580. Daarmee is dit een gemakkelijk te achterhalen code. En deze code staat niet op zichzelf: er zijn er nog zo’n 54 die door goed naar de handbewegingen te kijken, gemakkelijk af te lezen zijn.

WIST U DAT…

…vrouwen die in rood gekleed gaan de man meer geld kosten?

Drie opties
Uit het onderzoek blijkt dat er zo’n 292 codes zijn waarbij de handbewegingen ook heel wat cijfers verraden. Kijken naar de handbewegingen die tijdens het intoetsen van deze codes worden gemaakt, levert drie mogelijke codes op. En omdat u drie keer een code kunt proberen alvorens een rekening wordt geblokkeerd, zijn ook deze codes allesbehalve veilig.

Veilig
Zijn er dan ook nog veilige codes? Jawel. Dat zijn de codes waarbij zoveel mogelijk handbewegingen tegen elkaar in worden gemaakt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een pincode als 1959. De bewegingen die bij het intoetsen van deze code gemaakt worden, passen bij nog eens 105 andere codes.

Op basis van hun onderzoek hebben de studentes nog wel een advies voor mensen die hun pincode veel liever voor zichzelf houden. De hand afschermen en zo de handbewegingen aan het zicht onttrekken, is bijvoorbeeld verstandig. En wanneer u zelf een pincode kunt kiezen, doet u er goed aan om te gaan voor een combinatie van vier cijfers waarbij veel handbewegingen tegen elkaar in worden gemaakt. Natuurlijk geldt het onderzoek van Eggels en Boef niet alleen voor codes die bij uw pinpas horen, maar bijvoorbeeld ook voor codes waarmee u kluisjes opent.

Bronmateriaal

Persbericht TU Eindhoven: Studenten wiskunde van TU Eindhoven berekenen veilige pincodes
"Cracking PIN numbers" - TUE.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Grootonk (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd