Studenten van TU Delft rijden 684 kilometer op slechts 1 m3 waterstof!

En daarmee hebben ze een podiumplek weten te veroveren tijdens de Shell Eco-marathon.

De Shell Eco-marathon vond afgelopen weekend plaats; studententeams uit 27 landen reisden met hun zelfgebouwde, hyperzuinige auto’s af naar Londen en probeerden daar zo ver mogelijk te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Nederland was met 11 studententeams goed vertegenwoordigd en uiteindelijk was er dus ook sprake van Hollandse glorie: studenten van de TU Delft eindigden op de derde plek in de categorie ‘Prototype’. Een extra opsteker was het feit dat ze ook de Design Award mee naar huis mochten nemen. De studenten kregen de prijs voor het innovatieve ontwerp van hun zelfgebouwde en op waterstof rijdende Ecorunner 8.

De Shell Eco-marathon kent twee categorieën: Urban Concept en Prototype. Auto’s in de eerste categorie zijn wat conventioneler en moeten bijvoorbeeld vier wielen hebben en ruimte bieden aan een bestuurder die rechtop zit. In de categorie Prototype mag het allemaal wat futuristischer. Afbeelding: Shell.
Knappe prestatie
De studenten hadden meerdere dagen de tijd om een zo groot mogelijke afstand op slechts 1 m3 waterstof af te leggen. De Delftenaren presteerden het best op de laatste dag: ze legden toen 684 kilometer af op slechts 1 m3 waterstof. Dat is te vergelijken met een rit van Amsterdam naar het zuidelijkste puntje van Italië op 1 liter brandstof! Een knappe prestatie. “Wij zijn ontzettend tevreden met het behalen van de derde plek!” aldus teamcaptain Joel Croese.

Teleurstelling
Tegelijkertijd was er ook enige teleurstelling. De Delftenaren hadden namelijk even zicht gehad op de eerste plek, maar verloren deze uit het oog toen ze tijdens de race af moesten remmen – en een hoop kinetische energie verloren – door een tragere concurrent. “Het team is blij met de derde plek, maar een beetje teleurgesteld, omdat we er niet in slaagden om alles uit de Ecorunner 8 te halen,” zo schrijven de studenten op Facebook.

Green Team Twente
Toch kunnen de Delftenaren met opgeheven hoofd huiswaarts keren. Ze slaagden er namelijk als enige Nederlandse team in om een podiumplek te behalen. Andere teams kwamen eigenlijk niet eens in de buurt. Zo bleef het Deltion Eco Team, verbonden aan het Deltion College in Zwolle, hangen op een achtste plek in de categorie ‘Urban Concept’. En slaagde Green Team Twente – dat in het verleden al eens op het hoogste podium eindigde – er in dezelfde categorie niet eens in om een geldig resultaat neer te zetten. Wel mocht Green Team Twente de prijs voor beste PR mee naar huis nemen.

Het was alweer de 33e keer dat de Shell Eco-marathon in Europa werd georganiseerd. De wedstrijd is erop gericht om studenten na te laten denken over de mogelijkheden van technologie en innovatie en zo tot energieoplossingen te komen die in de toekomst wellicht het verschil kunnen maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd