Studenten TU Eindhoven zien ijsbrug instorten

De studenten – die in Finland een 65 meter lange brug van ijs aan het bouwen waren – moeten hun meerdere erkennen in…het warme weer.

Dooi is de ijsbrug in wording fataal geworden, zo melden de studenten op hun Facebook-pagina. “Na maanden voorbereiding en zes weken bouwen hebben we de strijd tegen het weer verloren. De warmere periode brak exact op het verkeerde moment aan.” Vannacht stortte het middelste deel van de brug door de dooi van de afgelopen dagen naar beneden. Daarbij raakte gelukkig niemand gewond, maar de teleurstelling is groot.

Enorme brug
De studenten waren voornemens om een 65 meter lange brug te bouwen met een vrije overspanning van 35 meter. De brug zou een twee ton zware auto moeten kunnen dragen.

Een flinke tegenvaller. Afbeelding: Coen Dalenoord.
Een flinke tegenvaller. Afbeelding: Coen Dalenoord.

Papiervezels
Om zo’n sterke brug van ijs te maken, maakten de studenten ijs van water waar twee procent papiervezel aan is toegevoegd. Dat water spoten ze in dunne laagjes op een opgeblazen ballon. De dunne laagjes bevroren vrijwel meteen. Zodra het ijs sterk genoeg was, zou de ballon worden verwijderd en zou iedereen de zeer sterke brug van ijs – dat dankzij de vezels drie keer zo sterk als ‘gewoon’ ijs – kunnen bewonderen.

Maar zover is het dus niet gekomen. Het is overigens niet voor het eerst dat warm weer roet in het eten gooit. Vorig jaar zat het warme weer de studenten ook al dwars toen ze een mini-Sagrada Familia van ijs probeerden te maken.

Bronmateriaal

"Bridge in Ice"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Thomas Meijerman.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd