Studenten sturen zelfgebouwde raket naar 50 kilometer hoogte

stratos

Studenten van de TU Delft hebben een raket ontwikkeld die onder meer vliegt op ingrediënten die in koffiezoetjes zitten. Ze hopen er woensdag een hoogte van 50 kilometer en uiteindelijk zelfs de ruimte (100 kilometer) mee te bereiken.

De raket draagt de naam Stratos II en is de opvolger van een raket die studenten van de TU Delft in 2009 lanceerden: Stratos I. De voorganger van Stratos II bereikte in 2009 een hoogte van 12,5 kilometer: een Europees hoogterecord voor zelfbouwraketten. Nu willen de studenten hun eigen record verpulveren en met Stratos II een hoogte van 50 kilometer bereiken. Hun volgende recordpoging staat gepland op woensdag 1 oktober en vindt plaats in Zuid-Spanje.

Stratos II
De bijna zeven meter lange raket is door de studenten gebouwd en ontwikkeld. Ook de raketmotor ontwikkelden de studenten – met hulp van Dutch Space (een grote speler in de Nederlandse ruimtevaartindustrie) – zelf. De raketmotor is een ‘hybride’: een kruising tussen een raket met vaste brandstof en een raket met vloeibare brandstof. “We hebben voor een hybride gekozen, omdat een vastebrandstof-raket voor deze hoogtes veel te gevaarlijk is; een vloeibare is veel te complex,” vertelt projectleider Rob Hermsen. “Het leuke eraan is dat we veel zelf konden ontwikkelen, want hybride technologie is niet zo gangbaar in de ruimtevaart. Het is momenteel wel aan een opmars bezig. Ook Richard Branson’s SpaceShipTwo dat gebruikt gaat worden voor ruimtetoerisme, gebruikt een hybride motor.”

Koffiezoetjes
De raketmotor bezit een verbrandingskamer met vaste brandstof. In die verbrandingskamer wordt lachgas gespoten. Als stuwstof van de motor gebruiken de studenten een brandstofcombinatie met ingrediënten die ook te vinden zijn in koffiezoetjes en kaarsvet. In combinatie met het lachgas ontstaat zo een efficiënte voortstuwing. De motor brandt 20 seconden en versnelt de raket tot ongeveer 5000 kilometer per uur.

Experimenten
Aan boord van de raket bevinden zich drie experimenten. Webcams die de vlucht vastleggen, een instrument dat de kosmische straling hoog in de atmosfeer meet en een instrument dat meet hoe ver radiostraling uit de ruimte in de atmosfeer doordringt.

Natuurlijk hopen de studenten komende woensdag hun eigen record te verpulveren. Maar ook als dat lukt, zijn ze nog niet helemaal tevreden. Ze hebben een (letterlijk) hoger doel voor ogen: als eerste studentengroep met een zelfgebouwde raket de ruimte bereiken. Daarvoor moet hun raket in de toekomst een hoogte van minimaal 100 kilometer bereiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd