Studenten rijden 17.000 kilometer op frituurvet

Justin Dorneanu en Avinash Narayanaswamy van de Universiteit van Twente rijden in juli mee met de Mongolia Charity Rally. Deze race van Londen naar Ulan Baatar (Mongolië) draait om avontuur. En dat krijgen de heren wel: ze besturen namelijk een auto die op biodiesel uit frituurvet rijdt.

Dorneanu en Narayanaswamy gaan niet voor de snelste tijd, maar voor de uitdaging. “We hebben een avontuurlijke route van 17.000 kilometer uitgestippeld,” vertelt Dorneanu. “Vanaf Praag rijden we recht omhoog tot aan de poolcirkel. Daarna leidt de route langs onder meer Sint Petersburg, Moskou, het Oeralgebergte, Kazachstan, het Baikalmeer, de steppes van Noord Mongolië en uiteindelijk Ulan Baatar.”

Onderweg stoppen de twee studenten bij cafetaria’s en restaurants om gebruikt frituurvet te verzamelen. Het vet wordt in een speciale reactor die Narayanaswamy samen met anderen heeft gebouwd, omgezet in biodiesel. De heren verwachten niet dat het verzamelen van frituurvet een probleem zal zijn. Het ook benodigde methanol wel. “Methanol is giftig en niet zomaar verkrijgbaar. Om onderweg toch aan methanol te komen, benaderen we universiteiten met een chemische faculteit. Daarom is het erg handig dat we onder de vlag van de Universiteit Twente kunnen rijden en gebruik kunnen maken van hun relaties.”

De studenten proberen net als de andere deelnemers aan de rally zoveel mogelijk sponsors te verzamelen, zodat ze met een zak vol geld weer terug kunnen keren. De opbrengst van de rally is voor het goede doel: Save the Children en Solid Care for Sustainable Development. De studenten verwachten zeker 10.000 euro op te halen.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Twente

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd