Studenten van Rice University hebben – met behulp van NASA – wel heel bijzonder meubilair ontworpen. Het meubilair is bedoeld voor gebruik op Mars of de maan of een andere verre bestemming.
De studenten bedachten een stoel en tafel voor gebruik door astronauten. “We moesten ons richten op de dagelijkse activiteiten van de astronauten en niet op hun slaapgewoonten of iets dergelijks,” vertelt student Rey Amendola. “Wanneer we nadachten over wat astronauten elke dag doen en wat voor soort meubels ze nodig hebben, kwamen we uit bij stoelen om op te zitten en tafels om aan te werken, te relaxen of te eten.”
Lastig
Het ontwikkelen van meubilair voor gebruik in de ruimte is nog niet zo eenvoudig. “Je hebt heel weinig ruimte, dus je kunt niet zomaar elk meubelstuk de ruimte insturen,” vertelt student Laura Blumenschein. “En dan zit je ook nog met de beperkte zwaartekracht.” Op de maan is die zwaartekracht vergelijkbaar met eenzesde van de zwaartekracht op aarde, op Mars met eenderde van de zwaartekracht op aarde.
Licht en niet zo sterk
Zowel de stoel als de tafel kunnen als een plat pakketje de ruimte ingestuurd worden. En zowel de stoel als de tafel zijn een stuk lichter en minder sterk dan tafels en stoelen die we hier op aarde gebruiken. “Dat klinkt misschien als een negatief punt, maar wanneer je het gewicht van de meubels (en dus de kosten van het vervoer, red.) probeert te beperken, is dat juist positief,” legt Blumenschein uit.
Multifunctioneel
De stoel en de tafel moeten aan de grond worden vastgemaakt om ook bij beperkte zwaartekracht te blijven staan. De stoel is verstelbaar en kan gebruikt worden als een ‘gewone’ stoel en als ligstoel. De tafel kan ook worden aangepast aan de behoeften van de astronauten: zo kunnen ze aan de tafel zitten, maar deze ook verhogen, waardoor ze aan de tafel kunnen staan. Bovendien kan de tafel aan andere tafels gekoppeld worden, waardoor een grotere tafel ontstaat.
Op basis van hun onderzoek komen de studenten nu met ideeën voor ruimte-meubilair. Of NASA – dat het project begeleidde – de ideeën letterlijk mee de ruimte in gaat nemen, is nog onduidelijk.