Studenten ontwerpen een kampeertent voor op Mars

Een weekend kamperen in de Ardennen? Dat is een makkie in vergelijking met een korte vakantie op Mars! Weinig zuurstof, lage temperaturen en geen bescherming tegen straling van de zon. Studenten van de North Caroline staatsuniversiteit hebben nu een kampeertent ontworpen voor op de planeet Mars.

De kampeertent heeft 176 vierkante meter leefruimte. De tent bestaat uit diverse materialen, zoals Demron (textiel dat tegen straling beschermt) en brandwerende stoffen. Dankzij polyurethaan is de tent stevig genoeg, wanneer deze is opgeblazen. Een gouden vlies beschermt tegen UV-straling van de zon.

De tent heeft een Sabatier-reactor aan boord. Deze reactor maakt gebruik van een nikkelkatalysator om een reactie te veroorzaken tussen koolstofdioxide en waterstof. Wanneer de temperatuur hoog genoeg is, dan ontstaat er water en methaan. Methaan kan gebruikt worden als brandstof. En water? Dat kunnen astronauten gebruiken om te drinken.

Op dit moment bevindt er zich al een Sabatier-reactor aan boord van het internationale ruimtestation, maar dit apparaat is nog erg lomp. Het zal nog zeker enkele decennia duren voordat een Sabatier-reactor klein genoeg is om mee te nemen naar Mars.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd