Stropers deinzen terug voor giftige neushoorn

In Zuid-Afrika worden de hoorns van neushoorns doelbewust giftig gemaakt, zodat stropers de dieren met rust laten.

De effectieve aanpak werd bij toeval ontdekt. Medewerkers van het Krugersdorp gaven neushoorns een chemische mix om ze te verlossen van parasieten. Maar de mix had enkele bijwerkingen. Zo werden de hoorns van de dieren opeens giftig voor mensen.

Geneeskrachtig
Aan de hoorns van neushoorns worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Vandaar dat de hoorns in sommige culturen zo populair zijn en ook geconsumeerd worden. Maar wanneer mensen de giftige hoorns hiervoor gebruiken, resulteert dat in hoofdpijn en maagkrampen. Daarmee is de chemische substantie een effectieve manier om stropers op afstand te houden.

WIST U DAT…

…wetenschappers de bedreigde neushoorn met behulp van stamcellen willen redden?

Pigmenten
Als klap op de vuurpijl voegden mensen pigmenten aan de chemische substantie toe. Door deze pigmenten kleuren hoorns in scanners op luchthavens roze. Ook het smokkelen ervan wordt dus lastiger.

De methode lijkt op dit moment heel veelbelovend. Neushoorns die met de substantie zijn behandeld, ondervinden er zelf geen hinder van en de effecten ervan blijven zeker drie tot vier jaar merkbaar. En daarmee is deze methode op korte termijn wellicht effectiever dan een voorlichtingscampagne waarin gepoogd wordt mensen ervan te overtuigen dat de hoorns van de neushoorn echt geen geneeskrachtige werking hebben.

Bronmateriaal

"Poisonous rhinos discourage poachers" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Clem Evans (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd