Stressvol familiebezoek kan fataal zijn

 BIOLOGIE  Kijkt u er stiekem ook al tegenop? Eerste en tweede kerstdag, oud en nieuw, kortom: de verplichte gezelligheid? Bent u zelfs bang dat een overdosis aan familie en de daarmee samenhangende stress dodelijk kan zijn? Dan is er tamelijk slecht nieuws voor u. U heeft namelijk helemaal gelijk!

De onderzoekers waren niet direct uit op een dergelijke ontdekking, maar de conclusie blijft desalniettemin overeind. Wetenschapper Robert E. Cone deed eigenlijk onderzoek naar autoimmuunziektes zoals lupus, eczeem en artritis. Daarbij kwam hij tot de ontdekking dat een deel van ons zenuwstelsel verantwoordelijk is voor de ‘fight-of-flight response’ en de controle van de T-cellen. De laatstgenoemden zorgen ervoor dat het lichaam dat de reactie op die binnendringer wordt beëindigd zodra deze is uitgeschakeld. Het immuunsysteem en het zenuwenstelsel werken dus samen.

Tijd om de kerstdagen en familievreugde erbij te halen. Uit het onderzoek kan namelijk ook geconcludeerd worden dat stressvolle situaties de kans op autoimmuunziektes en het ontstaan van infecties vergroten.
Natuurlijk is er ook goed nieuws. Dankzij de onderzoeksresultaten kunnen wetenschappers betere therapiën en behandelingen ontwikkelen en de tijdens de kerstdagen door u ontwikkelde kwaaltjes beter verhelpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd