Stressvol dagje? Doe eens wat voor een ander!

  stress

  Onderzoek toont aan dat de negatieve effecten van stress bestreden kunnen worden door anderen te helpen.

  Onderzoekers verzamelden 77 proefpersonen die tussen de achttien en 44 jaar oud waren. Elke avond moesten de proefpersonen – gedurende 14 dagen – verslag doen van hun dag. Er werd specifiek gevraagd naar stressvolle gebeurtenissen die ze die dag hadden meegemaakt, om hoeveel stressvolle gebeurtenissen het ging en of ze die dag iemand geholpen hadden (bijvoorbeeld door de deur open te houden). Ook moesten de proefpersonen aangeven welke emoties ze die dag ervaren hadden en hoe ze er mentaal op een schaal van 0 tot 100 aan toe waren.

  Boost
  Uit het onderzoek blijkt dat het helpen van anderen het welzijn van de proefpersonen een boost gaf. Mensen die op een dag anderen geholpen hadden, ervoeren op die dag meer positieve emoties en waren er mentaal beter aan toe.

  Slecht humeur
  Ook bleek een handje helpen van invloed te zijn op de wijze waarop proefpersonen op stressvolle gebeurtenissen reageerden. “Stressvolle dagen leiden gewoonlijk tot een slecht humeur en een slechtere mentale gezondheid,” vertelt onderzoeker Emily Ansell. “Maar onze resultaten suggereren dat we ons wanneer we kleine dingen voor anderen doen – zoals de deur openhouden – minder slecht voelen op stressvolle dagen.”

  Actueel
  Het onderzoek is heel actueel, want er komt voor veel mensen weer een stressvolle tijd aan. “De feestdagen kunnen heel stressvol zijn, dus wijs een ander eens de weg, vraag of iemand hulp nodig heeft of houd de lift eens open voor een ander,” stelt Ansell. “Het kan er zomaar voor zorgen dat je je een beetje beter voelt.”

  In de toekomst willen de onderzoekers achterhalen of de stemming en mentale gezondheid van mensen nog verder verbeterd kan worden door ze expliciet te vragen iets voor anderen te doen. Als dat zo is, kan prosociaal gedrag wellicht ‘voorgeschreven’ worden aan mensen die veel stress ervaren.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd