Stress maakt dik

Wetenschappers hebben ontdekt dat het gen dat verantwoordelijk is voor gevoelens van angst geactiveerd wordt wanneer we gestresst zijn. Daarop ontstaat een kettingreactie waardoor we zin krijgen in uitzonderlijk vet of bijzonder zoet troosteten.

Volgens de onderzoekers toont hun studie aan waarom overgewicht zo’n belangrijk item is in deze gestreste maatschappij. “In feite maakt stress ons dik,” concludeert onderzoeker Alon Chen. Door gevoelens van angst ontstaat stress en daardoor ontstaat een verlangen naar troosteten. Door te eten – met name zoetigheid en vette happen – proberen we die angst weg te nemen.

Stress
En dat zorgt voor problemen. “Stress beïnvloedt zeker elk systeem in het lichaam. Het veroorzaakt niet alleen angst, depressie en een posttraumatische stresssyndroom, maar beïnvloedt ook een metabool syndroom zoals overgewicht.”

Muis
De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten met muizen. Ze ontdekten dat het angstgen Ucn3 loslaat en zo zorgt voor gevoelens van angst en stress. Daarop lieten ze dit stofje vrij in muizen. Vanaf dat moment aten de muizen meer suiker en vetzuren.

Het is voor het eerst dat wetenschappers de link tussen stress en troosteten heel nauwkeurig kunnen verklaren. Het vermoeden dat er een link was, bestond al langer. Dat één gen een hele kettingreactie op gang brengt, is echter nieuw. De onderzoekers hopen dat hun studie leidt tot een medicijn dat stress vermindert en zo aandoeningen zoals diabetes, overgewicht en hartziekten kan voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd