Straling van GSM verwart de bij

Nieuw onderzoek toont aan dat bijen helemaal van hun à propos raken door onze mobiele telefoons. En dat is een probleem. Ook voor ons.

Uit onderzoek blijkt dat bijen tien keer meer geluid maken wanneer er in de buurt getelefoneerd wordt. Zo’n toename in geluid is voor de bijen het signaal dat ze de bijenkorf moeten verlaten. Dat doen ze halsoverkop en gedesoriënteerd.

Klap
Dat kan resulteren in een hoop dode bijen, waardoor een bijenkolonie een gevoelige klap krijgt. “Actieve mobiele telefoons hebben een dramatische invloed op het gedrag van bijen,” zo schrijft onderzoeker Daniel Favre. “Ze roepen namelijk het signaal op om de bijenkorf te verlaten.”

WIST U DAT…

Eerder onderzoek
Het is niet voor het eerst dat mobiele telefoons niet zo’n goede invloed blijken te hebben op bijen. Uit eerder onderzoek bleek al dat een bijenkorf helemaal leegloopt als er een telefoon bij wordt geplaatst. De bijen komen dan ook niet meer terug.

Probleem
De bijen hebben het al niet gemakkelijk. Hun aantallen lopen rap terug. En dat heeft grote gevolgen. Ook voor ons mensen. Bijen spelen namelijk een belangrijke rol in de bestuiving. Als er steeds minder bijen komen, is het aannemelijk dat de bestuiving ook minder wordt en dat kan bijvoorbeeld resulteren in magere oogsten.

De bijen zouden niet alleen last hebben van het elektromagnetische veld van de mobiele telefoon, maar ook van de luchtvervuiling, pesticiden, klimaatverandering en virussen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd