Straat van sfinxen deels hersteld

Het eerste deel van de opgravingen aan de kant van een 2,7 kilometer lange weg uit de oudheid nadert zijn einde. Een deel van de straat die ooit de tempels in Luxor en Karnak met elkaar verbond, kan in maart al klaar zijn. De weg wordt afgebakend door 1.350 sfinxen aan beide zijden. 65 ervan zijn inmiddels blootgelegd.

Het pad werd in de tijd van farao Amenhotep III aangelegd. Hij regeerde zo’n 3350 jaar geleden. Het blootleggen van het pad en de sfinxen eromheen kost zo’n 60 miljoen Egyptische ponden. De helft ervan wordt gebruikt om de bewoners van de huizen die plaats moeten maken voor de oude weg te compenseren.

In maart wordt het eerste deel van het pad ‘opgeleverd’, maar de opgravingen gaan daarna nog gewoon door. Er liggen immers nog bijna 1300 sfinxen – mythologische creaties met het lijf van een leeuw en in de meeste gevallen een hoofd van een mens – op de archeologen te wachten. “In het gebied dat we hebben hersteld, hebben we vele sfinxen gevonden,” vertelt archeoloog Zahi Hawass. “We zullen de rest van de weg tot aan Karnak opgraven en dat kost nog jaren tijd.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd