Stoppen met roken maakt gelukkig

U zou het de eerste weken misschien niet zeggen, maar mensen die gestopt zijn met roken zijn toch echt gelukkiger dan rokers.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat deze maand is verschenen in het blad Annals of Behavioral Medicine.

Kwaliteit van leven
De onderzoekers verzamelden meer dan 1500 rokers. De proefpersonen namen deel aan een programma dat erop gericht was om te stoppen met roken. Voor het experiment begon, werd er gekeken hoe gelukkig de proefpersonen waren. Er werd gevraagd naar de kwaliteit van leven (onder meer levensstandaard, werk, creativiteit, sociale contacten, etc.), de gezondheid, emoties, relaties en de gevoelens die mensen daarbij hadden en stressoren (prikkels die leiden tot stress). Eén en drie jaar nadat de mensen gestopt waren met roken, werd opnieuw gekeken hoe gelukkig mensen waren.

WIST U DAT…

…stoppen met roken ook goed is voor het geheugen?

Tevreden
De resultaten zullen een roker verrassend in de oren klinken. “Onze resultaten wijzen erop dat individuen op lange termijn gelukkiger en tevredener zijn met hun leven als ze stoppen met roken,” zo schrijven de onderzoekers. De mensen die er in slaagden om sigaretten langere tijd te laten liggen, hadden een betere kwaliteit van leven, minder stressoren en ook hun gezondheid ervoeren ze als beter.

“Rokers geloven wellicht dat stoppen met roken ervoor zorgt dat ze minder tevreden zijn met hun kwaliteit van leven, omdat ze denken dat het hun routines in de war gooit, relaties dwarszit, leidt tot het verlies van het prettige gevoel van roken of omdat ze door te stoppen met roken ook minder goed met dingen om kunnen gaan.” Maar dat zijn allemaal fabeltjes. “Dit onderzoek voorziet ons van substantieel bewijs dat stoppen met roken goed is voor het welzijn.” Misschien een goede reden om dat goede voornemen toch weer een kans te geven?

Bronmateriaal

"Life after cigarettes" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Raul Lieberwirth (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd