Stoppen met roken vermindert angstgevoelens en depressie

stoppen

Mensen die stoppen met roken hebben zo’n zes weken nadat ze gestopt zijn, aanzienlijk minder last van angststoornissen en depressie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Het suggereert dat rokers die reeds aan een depressie of angststoornis lijden niet bang hoeven te zijn dat hun klachten verergeren als ze stoppen met roken. Sterker nog: stoppen met roken heeft vaak hetzelfde effect als antidepressiva.

Dat schrijven onderzoekers in het blad British Medical Journal. Ze baseren hun conclusie op een analyse van 26 grote studies. Uit die onderzoeken bleek dat mensen die stopten met roken minder last hadden van angststoornissen, depressie of stress dan mensen die gewoon doorrookten. Ook waren de stoppers doorgaans opgewekter en beoordeelden ze hun kwaliteit van leven als beter.

Opvallend genoeg was het effect van stoppen met roken heel groot. In veel gevallen was het vergelijkbaar met het effect dat antidepressiva hebben. In sommige gevallen was het zelfs groter.

Het onderzoek kan voor alle rokers een reden zijn om nu eindelijk echt te stoppen. Maar de studie doet met name een beroep op rokers die reeds lijden aan angststoornissen of depressies en hun zorgverleners. “Ook veel zorgverleners die patiënten met depressie of angstklachten behandelen zijn vaak terughoudend in het adviseren te stoppen met roken,” weet Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. “Ook zij veronderstellen vaak dat stoppen de angst en depressie juist zal verergeren. Uit deze meta-analyse blijkt die angst nu onterecht te zijn.”

Bronmateriaal

"Stoppen met roken vermindert depressie en angst" - NRS-science.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door vivekchugh (via SXC.hu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd