‘Stonehenge-jongetje kwam uit het zuiden’

Een tijdje geleden ontdekten archeologen in de buurt van Stonehenge het graf van een kind. Het veertien of vijftienjarige jongetje stierf zo’n 3.550 jaar geleden en werd aan een nauwkeurige analyse onderworpen. Daaruit blijkt nu dat het kind in de buurt van de Middellandse Zee is opgegroeid en pas later naar Groot-Brittannië trok.

De onderzoekers konden aan de hand van de tanden van de jongen vaststellen waar hij vandaan kwam. Het glazuur van de tanden slaat namelijk chemische stofjes uit de omgeving op. Door te bepalen welke stofjes (in dit geval: isotopen) de overhand hebben, kan worden vastgesteld waar de jongen opgroeide. Uit het onderzoek blijkt dat de jongen uit het Mediterraans gebied komt. En dat is een nieuwe puzzelstukje.

Enkele jaren geleden vonden archeologen in de buurt van Stonehenge het graf van een man. Hij heeft de naam ‘Amesbury Archer’ gekregen en stierf omstreeks 2300 voor Christus. Zijn tanden werden ook bestudeerd en daaruit bleek dat hij waarschijnlijk in Duitsland opgroeide. De onderzoekers hebben daarmee aangetoond dat de mensen die naar Stonehenge afreisden uit allerlei gebieden kwamen.

Het jongetje gaat de boeken in als de jongen met de barnstenen ketting. In zijn graf vond men namelijk een ketting met daaraan 90 kralen van barnsteen. Het graf bevindt zich zo’n drie kilometer ten zuidoosten van Stonehenge. “De positie van zijn graf en het feit dat hij zo dichtbij Stonehenge ligt en de ketting wijzen erop dat hij belangrijk was,” meent onderzoeker Jane Evans.

Het graf van het jongetje. Foto: Wessex Archaeology

De kralen. Foto: Wessex Archaeology

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd