Stokoude Opportunity is aan het dementeren

Arme Opportunity. Na het formatteren van het flashgeheugen kampt Opportunity met problemen. De in 2004 gelande Marsrover vergeet regelmatig informatie, waardoor NASA geen data ontvangt. Vandaar dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maatregelen heeft genomen.

Eén van de maatregelen is dat Opportunity het flashgeheugen niet meer gebruikt. Dit betekent dat gegevens voor zonsondergang naar de aarde worden gezonden, omdat de rover ‘s nachts geen informatie kan opslaan. NASA belooft in een persbericht dat er na de kerstvakantie hard gewerkt gaat worden aan een oplossing. Wetenschappers proberen in januari een omweg te vinden om één van de zeven opslageenheden te omzeilen, aangezien de andere zes wel goed werken. Op die manier kan het flashgeheugen weer geactiveerd worden.

Het is niet vreemd dat er problemen optreden met het flashgeheugen. Opportunity rijdt in januari al elf jaar (!!) op Mars. Dat is 44 keer langer dan de oorspronkelijke duur van de missie, namelijk drie maanden. Niet alleen Opportunity, maar ook de uitgeschakelde Spirit-rover had last van geheugenproblemen. Het is wel zo dat Opportunity steeds minder nuttig is, omdat veel belangrijke instrumenten niet meer werken.

Maar laten we alle hoogtepunten niet vergeten. Opportunity heeft al meer dan veertig kilometer op Mars gereden. Nog nooit eerder reed een voertuig op een andere planeet dan de aarde zo ver. Daarnaast maakte Opportunity al duizenden fraaie kiekjes van het Martiaanse oppervlak. En dat gaat maar door. Twee maanden geleden fotografeerde de rover de komeet Siding Spring. Hulde voor deze inspanningen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd