Stokoude heuvels in dierenvorm ontdekt

Een archeoloog heeft in Peru tot wel 5000 jaar oude heuvels ontdekt die de vorm van dieren hebben.

De heuvels zijn soms slechts enkele meters lang. Maar er is ook één heuvel met een lengte van maar liefst 400 meter. De heuvels zijn gemaakt van steen en aarde. Waarschijnlijk droegen mensen de stenen en de aarde in grote manden naar hun plaats van bestemming.

Vormen
De heuvels hebben de meest uiteenlopende dierenvormen. Zo vond archeoloog Robert Benfer onder meer een orka, een eend, een enorme condor en een heuvel die sterk doet denken aan een krokodil. “De heuvels gaan op een dag toeristen trekken,” voorspelt Benfer die zijn ontdekking in het blad Antiquity uit de doeken doet. “Sommige van deze heuvels zijn meer dan 4000 jaar oud.” Dat betekent dat ze tegelijkertijd met de piramides in Egypte tot stand kwamen.

Links is de orka te zien. Deze heuvel is ongeveer 5000 jaar oud. Rechts zien we een monster dat het meeste wegheeft van een kaaiman. Deze heuvel is ongeveer 4000 jaar oud. Foto's: Google Earth Pro.

Satelliet
Dat de dierenvormen zo lang verborgen zijn gebleven, is niet heel verwonderlijk. Eigenlijk is enkel vanuit de lucht goed te zien dat ze er zijn. Benfer ontdekte de eerste heuvel op satellietbeelden. Naar aanleiding daarvan ging hij verder zoeken en zo vond hij er steeds meer.

Nazca-lijnen

De heuvels werden ongeveer in hetzelfde gebied teruggevonden als de wereldberoemde Nazca-lijnen. Dit zijn tekeningen van enorme dieren die duizenden jaren geleden op de grond werden aangebracht. Waar de tekeningen voor dienden, is niet helemaal duidelijk. Eén van de mogelijke verklaren is dat ook zij een rol speelden in de astronomie van die tijd en een uitbeelding van de sterrenstelsels waren. De vondst van de heuvels in de vorm van dieren met een overduidelijke link naar de astronomie lijkt dat te onderschrijven.

Waarom
Grote vraag is natuurlijk waarom mensen deze heuvels in deze vormen opwierpen. Vooralsnog lijkt het erop dat het alles te maken heeft met astronomie. Mogelijk zijn de heuvels aardse representaties van de sterrenbeelden die de oude Peruanen in de sterren dachten te zien. Ook de ligging van de heuvels blijkt heel belangrijk. Zo blijkt het oog van de condor vanuit een nabijgelegen tempel gezien op één lijn te liggen met de Melkweg.

Priester
Mogelijk droegen priesters mensen op om de heuvels te bouwen en werd er later op geofferd. Ongeacht of de goden nu luisterden of niet: de heuvels waren zeer functioneel. Ze vormden een astronomische kalender waar de boeren en vissers veel aan hadden. “Het was bijvoorbeeld heel belangrijk om te weten dat 21 december al geweest was. Als er tegen die tijd geen spoor van El Niño was dan wisten de vissers dat ze een goed jaar kregen en de boeren wisten dat ze niet met droogte of overstromingen te maken zouden krijgen.”

Hoewel Benfer al heel wat heuvels heeft teruggevonden, denkt hij zelf niet dat het hierbij blijft. Hij zet zijn zoektocht voort en verwacht nog genoeg andere heuvels met bijzondere vormen te ontdekken.

De condor. Let op: de snavel bevindt zich op de bovenste foto links. Foto's: Google Earth Pro.

Bronmateriaal

"Rare Animal-Shaped Mounds Discovered in Peru by MU Anthropologist" - Missouri.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt met behulp van Google Earth Pro.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd