Stofje uit speeksel hagedis onderdrukt eetlust

Wetenschappers hebben een ‘medicijn’ ontdekt dat het verlangen naar chocolade en ander voedsel afremt.

Het bijzondere medicijn is gemaakt van het speeksel van het gilamonster: een grote hagedis. Dat is te lezen in het blad Journal of Neuroscience.

Exendin-4
Het speeksel van een hagedis bevat exendin-4. Een synthetische versie van dit stofje treffen we ook aan in medicijnen die diabetespatiënten slikken. Toen de onderzoekers het natuurlijke stofje nog eens goed onder de loep namen, ontdekten ze dat het een wel heel bijzonder effect op de eetlust heeft.

Het gilamonster. Foto: OZinOH (cc via Flickr.com).

Ratten
De onderzoekers ontwikkelden een medicijn dat het stofje uit het speeksel van het gilamonster bevat en gaven het aan ratten. Hun verlangen naar voedsel nam daardoor af. Net als het verlangen naar zoetigheid zoals chocolade. “Dit is een onbekend en best wel onverwacht effect,” vertelt onderzoeker Karolina Skibicka. “Onze beslissing om te eten is verbonden met hetzelfde mechanisme in ons brein dat verslavend gedrag regelt. Wij tonen aan dat exendin-4 de gebieden in het brein die ons belonen en motiveren, beïnvloedt.”

WIST U DAT…

…zoet eten in de ochtend kan helpen bij afvallen?

Het onderzoek kan verstrekkende gevolgen hebben voor mensen op dieet. “De meeste diëten mislukken, omdat we geobsedeerd zijn door het verlangen om te eten, zeker verleidend voedsel zoals zoetigheid,” legt onderzoeker Suzanne Dickson uit. Door exendin-4 toe te dienen, wordt lijnen gemakkelijker en kan obesitas wellicht worden bestreden. Ook andere eetstoornissen zoals eetverslavingen kunnen met behulp van het goedje wellicht worden aangepakt. En de onderzoekers vermoeden zelfs dat ook het verlangen naar alcohol met exendin-4 kan worden onderdrukt. Maar dat laatste moet nog worden onderzocht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd