Het lijkt erop dat de wetenschap in de strijd tegen malaria eindelijk aan de winnende hand is. Afrikaanse onderzoekers hebben een stofje ontdekt dat mogelijk alle vormen van malaria kan genezen en dat met slechts één dosis.
En alsof dat nog niet genoeg is, voorkomt het stofje ook nog eens dat de parasiet van de ene persoon op de andere overspringt. “De strijd met deze ziekte is overduidelijk nog niet gewonnen,” benadrukt de Zuid-Afrikaanse minister Naledi Pandor tijdens een persconferentie waarin de voorzichtige doorbraak werd besproken. “Maar ik ben opgewonden dat onze uitstekende wetenschappers zo’n grote rol hebben gespeeld tijdens deze mijlpaal: het vinden van een mogelijk medicijn tegen malaria en mogelijk het voorkomen van de overdracht (van de parasiet, red.).”
MMV390048
Het draait allemaal om het stofje MMV390048. Onderzoekers vonden het toen ze zes miljoen stoffen onder de loep namen, in de hoop hier een medicijn tegen malaria onder aan te treffen. Binnen achttien maanden nadat ze hun zoektocht startten, vonden ze MMV390048. En dat lijkt het antwoord te zijn op één van de grootste gezondheidsvraagstukken van dit moment: malaria.
Dieren
Experimenten tonen aan dat het stofje in staat is om dieren die malaria hebben opgelopen, compleet te genezen. Het maakt daarbij niet uit in welke levensfase de parasiet zich bevindt: het stofje is altijd effectief. De dieren hoefden ook niet lang behandeld te worden: één dosis die oraal werd toegediend, was genoeg.
De resultaten zijn zo veelbelovend dat de klinische testen eind 2013 al moeten gaan plaatsvinden. “Ons team hoopt dat de stof na uitgebreid testen als een extreem effectief medicijn tegen malaria uit de bus komt,” vertelt onderzoeker Kelly Chibale. En de onderzoekers hebben alle reden om daarop te hopen en haast te maken. Chibale wijst erop dat zeker 24 procent van alle kinderen die in het zuiden van Afrika om het leven komen, het slachtoffer zijn van malaria.