Wetenschappers hebben een stofje ontwikkeld dat astma-aanvallen kan voorkomen. In tegenstelling tot huidige behandelingen die vooral gericht zijn op de symptomen van astma, pakt het stofje de bron van het probleem aan.
Het stofje richt zich op de rol van twee eiwitten: midline 1 en phosphatase 2A. “Deze eiwitten worden gegenereerd in de binnenste lagen van de luchtwegen, waar het lichaam voor het eerst contact heeft met allergenen en virussen,” vertelt onderzoeker Adam Collison. Mensen met astma reageren vaak extra sterk op die allergenen en virussen (bijvoorbeeld het rhinovirus) en krijgen een astma-aanval.
De astma-aanval
Die astma-aanval wordt mede mogelijk gemaakt door de twee proteïnen: zodra ze in contact komen met virussen of allergenen, werken ze nauw samen en zetten ze een aantal processen in gang die leiden tot een aanval. Het stofje dat de onderzoekers nu hebben ontwikkeld, kan die reeks stofwisselingsprocessen onderdrukken. “We hebben gezien dat dit reactiepad (de reeks stofwisselingsprocessen, red.) actief is in de cellen van mensen met astma en onze modellen tonen aan dat we die processen kunnen afremmen en mensen kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van zowel door virussen als allergenen veroorzaakt astma,” vertelt onderzoeker Joerg Mattes.
Bijzonder
“Astma is één van de vaakst voorkomende ziekten in de ontwikkelde wereld,” vertelt onderzoeker Anthony Don. Hij wijst erop dat het vinden van een stofje dat symptomen kan voorkomen, heel bijzonder is. “Het belangrijkste is dat dit stofje niet alleen de symptomen verlicht, maar ook een onderliggend mechanisme aanpakt.”
Het stofje dat de onderzoekers inzetten om het reactiepad te verstoren, is oorspronkelijk ontwikkeld voor het behandelen van leukemie. De onderzoekers vermoeden dat het stofje ook voor de behandeling van andere ontstekingsziekten heel geschikt zou zijn.