Stofje in schil van appel laat muis meer calorieën verbranden

Een stofje in de schil van appels zorgt ervoor dat muizen die een vet dieet volgen, meer calorieën verbranden en een kleinere kans lopen op overgewicht.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Iowa. De onderzoekers verzamelden een aantal muizen en lieten ze een aantal weken op rij heel vet eten. De helft van de muizen kreeg naast dat vette eten ook ursolic zuur. Dit stofje komt van nature in diverse soorten fruit voor. Bijvoorbeeld in de schil van appels.

Experiment
De muizen die het stofje toegediend kregen, aten meer voedsel dan de muizen die het niet kregen en bewogen net zoveel als de andere muizen. Opvallend genoeg nam het gewicht van de muizen die ursolic zuur kregen minder snel toe en ook hun bloedsuikerniveau bleef vrijwel normaal. Ook ontwikkelden de muizen geen leververvetting: een verstoring van de vetstofwisseling die samenhangt met overgewicht. Dat is te lezen in het blad PLoS ONE.

WIST U DAT…

…een ingrediënt in melk lijkt te beschermen tegen overgewicht?

Kracht
De onderzoekers bestudeerden ook de kracht en het uithoudingsvermogen van de muizen. En wat bleek? De muizen die ursolic zuur ontvingen, hadden een groter uithoudingsvermogen en sterkere skeletspieren. Ook bleken ze meer bruin vet aan te maken. Zowel bruin vet als spieren verbranden calorieën. De muizen bleken dan ook veel meer calorieën te verbranden dan de dieren die geen ursolic zuur hadden ontvangen.

Obesitas
“Uit eerder onderzoek wisten we al dat ursolic zuur de spiermassa en kracht in gezonde muizen vergroot,” vertelt onderzoeker Christopher Adams. “Dat is belangrijk, want het wijst op een mogelijke therapie voor krachtverlies in de spieren. In deze studie testten we ursolic zuur bij muizen op een vet dieet. En weer bleek ursolic zuur de skeletspieren te versterken. Wat interessant is, is dat het ook obesitas, de voorloper van diabetes en leververvetting beperkte.”

Onduidelijk is nog of dit onderzoek ook implicaties heeft voor ons mensen. Ook wij hebben bruin vet en ook ons doet het goed. Vandaar dat onderzoekers hard op zoek zijn naar manieren om de hoeveelheid bruin vet te vergroten. “Op dit moment weten we niet hoe ursolic zuur de hoeveelheid bruin vet vergroot en of het de hoeveelheid bruin vet bij gezonde muizen vergroot. En belangrijker nog: we weten niet of ursolic zuur mensen goed doet.” Dat hopen de onderzoekers nu uit te gaan zoeken.

Bronmateriaal

"Apple peel compound boosts calorie burning, reduces obesity in mice" - University of Iowa
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door robin_24 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd