Stofje in rood vlees en energiedrankjes bedreigt het hart

  rood vlees

  Wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje dat veelvuldig in rood vlees voorkomt en ook aan sommige energiedrankjes wordt toegevoegd, kan leiden tot aderverkalking: het hard worden en verstopt raken van de aderen.

  In rood vlees zit het stofje carnitine. De wetenschappers hebben nu ontdekt dat bacteriën in ons spijsverteringsstelsel dit stofje omzetten in het stofje TMAO. Van dit stofje weten we sinds kort dat het tot aderverkalking kan leiden. De onderzoekers tonen bovendien aan dat een dieet met daarin veel carnitine de groei van bacteriën die carnitine omzetten in TMAO versterkt, waardoor dus nog meer TMAO wordt geproduceerd. Dat is te lezen in het blad Nature Medicine.

  Het onderzoek
  De onderzoekers trekken die conclusies op basis van een uitgebreid onderzoek. Zo bestudeerden ze hoeveel carnitine en TMAO in het lichaam van vleeseters, veganisten en vegetariërs aanwezig was. Ook experimenteerden ze met muizen door de dieren een dieet met veel of juist weinig carnitine voor te zetten. Uit de experimenten bleek onder meer dat veganisten en vegetariërs aanzienlijk minder TMAO in het lichaam hadden dan alleseters. Ook bleken veganisten en vegetariërs zelfs nadat ze een grote hoeveelheid carnitine consumeerden niet zoveel TMAO aan te maken als omnivoren die net zoveel carnitine consumeerden. Ook bleken proefpersonen met meer carnitine en TMAO in het lichaam een groter risico te lopen op hart- en vaatziekten.

  Energiedrankjes

  Carnitine komt voor in rood vlees. Ook is het als supplement in pilvorm verkrijgbaar en zit het in sommige energiedrankjes. “Carnitine is geen essentiële voedingsstof,” zo benadrukken de onderzoekers. “Ons lichaam produceert van nature wat we nodig hebben.”

  Dieet
  “De bacteriën die in ons spijsverteringskanaal leven worden aangestuurd door ons dieet op lange termijn,” vertelt onderzoeker Stanley Hazen. “Een dieet met veel carnitine zorgt ervoor dat de bacteriën die carnitine lekker vinden, toenemen, waardoor vleeseters nog vatbaarder zijn voor de vorming van TMAO en de gevolgen die dit stofje voor de aderen heeft. Ondertussen zijn veganisten en vegetariërs minder goed in staat om TMAO uit carnitine te halen. Dat kan de voordelen die deze diëten voor de gezondheid van hart en vaten heeft, wellicht verklaren.”

  Verklaring
  Het verband tussen rood vlees en hart- en vaatziekten is niet nieuw. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen die veel rood vlees eten een verhoogde kans op hart- en vaatziekten lopen. Tegelijkertijd konden de onderzoekers maar geen verklaring voor dat verband vinden en dus werd er gespeculeerd dat de grote hoeveelheid zout dat vaak te vinden is in een dieet met daarin veel rood vlees, de boosdoener was. Maar dit onderzoek komt met een nieuwe verklaring als het gaat om het verband tussen rood vlees en hart- en vaatziekten. “Dit proces is bij iedereen weer anders,” benadrukt Hazen. “Het is afhankelijk van de microben van het individu.”

  Hoewel de conclusies duidelijk lijken, is meer onderzoek hard nodig, zo stelt professor Garry Jennings in een reactie op het onderzoek. “De consumptie van rood vlees blijft controversieel en deze studie levert een belangrijke bijdrage aan die discussie. Maar het bewijs is niet overtuigend genoeg om de producenten van rood vlees bezorgd te maken en een gebalanceerd dieet blijft de beste aanrader.”

  Bronmateriaal

  "Cleveland Clinic researchers discover new link between heart disease and red meat" - Cleveland Clinic (via Eurekalert.org)
  Australian Science Media Centre
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sheila (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd