Stofje in rode wijn zorgt dat bij minder eet en langer leeft

Wetenschappers hebben ontdekt dat resveratrol – een stofje in rode wijn – ervoor zorgt dat bijen niet alleen tot wel 38 procent langer meegaan, maar ook nog eens hun eetgedrag veranderen. De bijen matigen en eten aanzienlijk minder.

Dat resveratrol invloed heeft op het leven van organismen is niets nieuws. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het stofje de levensduur van fruitvliegen, muizen en bepaalde soorten schimmels aanzienlijk kan verlengen. Onderzoekers van de Arizona State University besloten nu eens te achterhalen welk effect resveratrol op – de net als mensen sociale – honingbijen heeft.

Langer leven
“We zijn in staat om te bevestigen dat resveratrol er onder normale omstandigheden voor zorgt dat de levensduur van de honingbijen verlengd wordt,” concludeert onderzoeker Brenda Rascón. Het zette de onderzoekers aan het denken. Want wat zorgde er nu concreet voor dat de bijen 33 tot 38 procent langer leefden? “Omdat hetgeen we eten een belangrijke bijdrage levert aan onze fysieke gezondheid, keken we hoe gevoelig de bijen waren voor suiker en hoe sterk ze geneigd waren om dat te eten,” vertelt onderzoeker Gro Amdam. “Bijen schransen suiker normaal gesproken naar binnen en hoewel het goed voor ze is, weten we dat teveel suiker eten niet per se goed is.”

WIST U DAT…

…recentelijk onderzoek erop wijst dat resveratrol de levensduur verlengt door de activiteit van mitochondriën te verhogen?

Minder gevoelig
De onderzoekers bestudeerden het eetgedrag van de bijen en ontdekten iets bijzonders. De bijen die resveratrol toegediend kregen, waren veel minder gevoelig voor suiker. Ze kregen verschillende oplossingen met daarin suiker voorgeschoteld, maar hadden er niet zoveel interesse voor. Tenzij de concentratie suiker heel hoog was.

De onderzoekers zetten nog een experiment op waarin de bijen zoveel suikerwater konden nuttigen als ze wilden. De bijen die resveratrol toegediend hadden gekregen, namen er wel wat van – ze hongerden zichzelf heus niet uit – maar ze verslonden het voedsel waar bijen normaal gek op zijn, niet. De onderzoekers stellen dat het best mogelijk is dat er een verband is tussen het feit dat bijen die resveratrol toegediend krijgen meer eten en het feit dat ze ook langer leven. “Het is mogelijk dat resveratrol werkt middels een mechanisme dat samenhangt met het beperken van het aantal calorieën: een maatregel waarvan we weten dat het er in verschillende organismen voor zorgt dat ze langer leven.”

Bronmateriaal

"Bees decrease food intake, live longer when given compound found in red wine" - ASU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd