Stofje in chocolade helpt mogelijk tegen aanhoudende hoest

Een stofje in cacao kan gebruikt worden als medicijn tegen aanhoudende hoestaanvallen. Op dit moment testen wetenschappers een medicijn met theobromine, een ingrediënt in chocolade en cacao. De verwachting is dat het middel binnen twee jaar op de markt verkrijgbaar is. In Nederland hebben jaarlijks honderdduizenden mensen last van aanhoudende hoest. Dit is een hoest die langer dan twee weken aanwezig is. Vaak gaat het hier om mensen met een bepaalde aandoening, zoals astma, bronchitis, longontsteking of COPD.

De meeste medicijnen worden gebruikt om de symptomen te bestrijden en bevatten codeïne. Toch raden wetenschappers codeïne af, omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

Smaakloos
Het nieuwe medicijn op basis van theobromine belooft een stuk beter te zijn. Iedereen kan het medicijn innemen. Ook mensen die geen chocolade lusten. Theobromine is immers smaakloos.

BC1036
Het medicijn wordt de komende maanden voor de laatste keer getest. Daarna begint de productie van BC1036. “BC1036 heeft de potentie om de kwaliteit van leven voor mensen met een aanhoudende hoest te verbeteren”, vertelt Manfred Scheske van SEEK, het bedrijf dat het medicijn ontwikkelt.

Vraag
“Er is een grote vraag naar veilige medicijnen tegen aanhoudende hoest, dus zonder codeïne”, zegt professor Alyn Morice van het Hull Cough Clinic.

Oplossing?
Het is te hopen dat BC1036 een oplossing biedt. Toch is het de vraag of het medicijn de heilige graal is. We zullen moeten wachten tot het medicijn in de winkel ligt en wij het zelf kunnen testen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd