Stoei met Rosetta’s komeet dankzij interactieve tool

stoeien1

Dankzij een nieuwe interactieve tool kun je komeet 67P/C-G nu vanuit je luie stoel verkennen.

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ruimtesonde Rosetta bij komeet 67P/C-G arriveerde. En in een jaar tijd heeft de sonde duizenden foto’s van de komeet gemaakt. Op basis van die foto’s hebben we nu een redelijk goed beeld van de vorm en het oppervlak van de komeet. Ook hebben we op basis van onder meer deze foto’s negentien verschillende regio’s op de komeet kunnen identificeren.

Wat al die tijd nog ontbrak, was een interactieve manier om de komeet – en een deel van de informatie die we over de komeet verkregen hebben – te bewonderen. ESA brengt daar nu verandering in en presenteert een interactieve tool waarin je kunt in- en uitzoomen op de komeet, de komeet kunt draaien en de verschillende regio’s op de komeet zichtbaar kunt maken. Ook kun je foto’s oproepen en zien waar Rosetta zich bevond toen deze foto’s werden gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Ga er hier zelf mee aan de slag!

Je kunt onder meer de verschillende regio's op de komeet zichtbaar maken. Afbeelding: ESA.
Je kunt onder meer de verschillende regio’s op de komeet zichtbaar maken. Afbeelding: ESA.

Rosetta arriveerde begin augustus vorig jaar bij komeet 67P/C-G. In november vorig jaar zette de ruimtesonde lander Philae op het oppervlak van de komeet. Deze lander ging – na een wat ongelukkige landing – op de komeet aan de slag, maar kwam al spoedig zonder energie te zitten en viel in slaap. In juni werd de lander nog even wakker, maar sinds 9 juli is er niets meer van Philae vernomen. Rosetta draait ondertussen nog rond komeet 67P/C-G en maakte vorige week het perihelium (het moment waarop de komeet zich het dichtst bij de zon bevindt) mee. Het is de bedoeling dat Rosetta de komeet nog tot september 2016 zal observeren. Daarna hoopt ESA ook Rosetta op het oppervlak van de komeet te kunnen parkeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd