Stinkende kikker maakt zelf antibiotica

Wetenschappers hebben ontdekt dat de huid van enorm stinkende kikkers zelf heel doeltreffende antibiotica aanmaakt.

De onderzoekers baseren die conclusie op een onderzoek onder negen soorten ‘stinkende’ kikkers. Denk dan bijvoorbeeld aan kikkers die ruiken naar rotte vis.

Bescherming
De onderzoekers vonden meer dan 700 substanties die de kikkers beschermen tegen bacteriën. Daarmee is de diversiteit enorm. Sterker nog: deze negen soorten beschikten samen over éénderde van alle antimicrobiële peptiden die ons bekend zijn. En die stofjes zijn bijzonder doeltreffend. Zo zijn er zelfs stoffen met een dubbele werking: ze doden bacteriën en schakelen het immuunsysteem van de kikker in om daarbij te helpen.

WIST U DAT?

…er kikkers zijn die tijdens perioden van droogte zelf water ‘creëren’?

Hitte
Dat de kikkers zich met zoveel verschillende stoffen beschermen, is niet zo gek. De kikkers in kwestie brengen hun leven door in hitte en vocht. Dat zijn factoren die ervoor zorgen dat bacteriën prima gedijen. Een goede bescherming is dan ook van het grootste belang, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Proteome Research.

Wetenschappers zijn blij met de stofjes die de huid van de kikkers uitscheidt. Mogelijk kunnen ze de stoffen gebruiken om nieuwe antibiotica te maken. Dat is hard nodig, want steeds meer bacteriën lijken resistent te worden voor de huidige antibiotica.

Bronmateriaal

"Stinky frogs are a treasure trove of antibiotic substances" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chris Wenger (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd