Stikt de prooi van een boa constrictor? Nee!

boa-constrictor

Wanneer een boa constrictor een prooi ziet, wikkelt de slang zich om dit dier heen. Het lijkt alsof de prooi stikt, maar dit is niet het geval.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat dieren niet stikken, maar dat zij sterven doordat het bloed niet meer kan circuleren. “Stel, de dieren zouden stikken, dan zou het stervingsproces langer moeten duren”, onthult wetenschapper Scott Boback van het Dickinson College.

Boback en zijn collega’s hebben verschillende experimenten uitgevoerd met boa constrictors. Zo monitorden zij de hartslag van levende knaagdieren, terwijl ze gewurgd werden door slangen. In een paper in het wetenschappelijke vakblad The Journal of Experimental Biology onthullen de onderzoekers dat de prooien sterven omdat de wurgslang de bloedtoevoer naar het hart, brein en andere vitale organen blokkeert. Hierdoor vallen de prooien na enkele seconden flauw en sterven ze sneller dan wanneer ze stikken.

Dit betekent dat prooien van boa constrictors aan een minder pijnlijke dood sterven. De dieren maken bewust mee dat ze door de wurgslang worden gegrepen, maar zijn vervolgens nog maar een paar seconden bij kennis. Na het flauwvallen begeven de vitale organen het en is het einde verhaal voor de prooi.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd