Stijging globale temperatuur betekent het einde van Nederland

 PSYCHOLOGIE  Als de aarde twee graden opwarmt, dan stijgt de zeespiegel zes tot negen meter. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Princeton universiteit en de Harvard universiteit. Dit betekent dat Nederland in gevaar is en er actie ondernomen moet worden om de kust te beschermen.

Voor het onderzoek doken wetenschappers in het verleden. Ongeveer 125.000 jaar geleden was het drie tot vijf graden Celsius warmer dan vandaag. Eerdere geologische studies toonden aan dat koraalriffen en stranden in die tijd vele meters hoger lagen: logisch, want als de zeespiegel stijgt, liggen stranden automatisch ook hoger.

Wetenschappers durven met 95 procent zekerheid te zeggen dat het globale zeeniveau 125.000 jaar geleden minimaal 6,6 meter meter boven het huidige zeeniveau lag. Het zeeniveau kwam niet boven de 9,4 meter uit.

Tijdens het geologisch tijdperk Eemiaan waren de ijskappen van Groenland en Antarctica grotendeels verdwenen. Het zeeniveau steeg decennialang twee tot drie keer zo hard als nu. Grote delen van de huidige provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland lagen onder water. In een soortgelijke situatie zouden steden als Utrecht, Rotterdam, Amersfoort en Zwolle in één klap aan zee liggen. Steden als Amsterdam, Haarlem, Lelystad, Den Haag en Middelburg zouden verdwijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd