Stierhaai met twee koppen ontdekt

stierhaai2

Een visser heeft in de Golf van Mexico een bijzondere vondst gedaan: hij trof er een stierhaai met twee koppen aan. En dat is een primeur, zo stellen wetenschappers. Nog nooit is een stierhaai met twee hoofden ontdekt.

De stierhaai met twee koppen is geen Siamese tweeling. Het is één haai, met twee hoofden. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Fish Biology. “Dit is zeker een interessant en zeer zeldzaam fenomeen,” stelt onderzoeker Michael Wagner.

Foto: Michael Wagner.
Foto: Michael Wagner.
Dood
De visser vond de stierhaai met de twee koppen toen hij de baarmoeder van een zwangere stierhaai opensneed. Het jonge haaitje stierf kort daarna. Volgens wetenschappers had deze sowieso geen schijn van kans gehad om in het wild te overleven. Dat is ook één van de redenen waarom wetenschappers maar zelden vissen en haaien met dergelijke afwijkingen terugvinden. Vaak sterven ze kort na de geboorte.

Twee harten
Behalve twee hoofden, beschikte het haaitje ook over twee harten en twee magen. De achterkant van het lichaam doet denken aan dat van een gezonde haai. Zo beschikt de haai maar over één staart.

De visser ontdekte de haai in april 2011 en bracht deze naar Florida Keys Community College. Wetenschappers van die universiteit bestudeerden de haai samen met collega’s van de Michigan State University. Onduidelijk blijft echter hoe de haai de afwijkingen ontwikkelde. Sommigen zullen met het oog op de vindplaats van de haai – de Golf van Mexico – direct aan die enorme olieramp uit 2010 moeten denken. Maar: “We hebben simpelweg geen bewijs dat dat de oorzaak is,” benadrukt Wagner. “Het is goed dat we dit exemplaar gedocumenteerd hebben, maar we moeten er meer zien te vinden voordat we conclusies kunnen trekken over wat dit precies is.”

Bronmateriaal

"Scientists confirm first two-heades bull shark" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Patrick Rice / Shark Defense / Florida Keys Community College.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd