Stevia is binnenkort minder bitter, met dank aan de wetenschap

stevia

Stevia is een gezond alternatief voor suiker. Deze natuurlijke zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en beschadigt de tanden niet. Het grootste nadeel is een bittere nasmaak. Toch lijkt het erop dat stevia binnenkort iets minder bitter gaat worden.

In 2012 kwamen Duitse wetenschappers erachter waar die bittere nasmaak vandaan komt. Ze bestudeerden de receptoren op de tong. Op onze tong bevindt zich één type receptor voor het waarnemen van zoetigheid en 25 typen receptoren voor het waarnemen van bittere smaken. Twee ervan zijn verantwoordelijk voor het opmerken van de bittere nasmaak van Stevia, zo blijkt. Het gaat om de receptoren hTAS2R4 en hTAS2R14.

Reb A
Eén van stevia’s componenten is rebaudioside A, ook wel bekend als Reb A. Deze glycoside zorgt voor een zoete smaak, maar tevens voor een bittere nasmaak. Reb A activeert de twee receptoren hTAS2R4 en hTASR14. Wetenschappers van de Stanford universiteit pasten Reb A aan, waardoor de twee receptoren de glycoside nauwelijks herkennen en stevia minder bitter smaakt.

De opmars van stevia
Onderzoekers testten de aangepaste variant van Reb A in sinaasappelsap. De nieuwe verbinding bleef intact, waardoor het drankje minder bitter smaakte. De onderzoekers hopen dat de minder bittere variant van stevia massaal omarmd gaat worden door de voedselindustrie, waardoor stevia straks in meer producten aanwezig is als suikervervanger.

Aspartaam versus stevia
En aspartaam dan? Hoewel aspartaam een veilig voedingsproduct is, is het een kunstmatig gemaakte zoetstof. Veel mensen geven de voorkeur aan natuurlijke zoetstoffen. Stevia is wel een natuurlijke zoetstof uit het plantje honingkruid. Verder is stevia niet per definitie (on)gezonder dan aspartaam. Bij aspartaam komt bij de afbraak een klein beetje methanol vrij, maar deze stof komt ook vrij als je een appel eet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd