Stervende WISE blijft fotograferen

WISE heeft een mooi kiekje van drie nevels gemaakt: de Vlamnevel, de Paardenkopnevel en NGC 2023. De nevels maken allemaal deel uit van het Orion Complex. WISE maakte de foto kort nadat enkele van diens detectoren kapot gingen. De mankementen doen deze foto overduidelijk goed: hierdoor zijn niet alleen de vlamnevel, maar ook de details van andere nevels goed te zien.

De Vlamnevel is het best zichtbaar op de foto. De nevel geeft licht dankzij de heldere blauwe ster die u rechts in de nevel ziet verschijnen. De Paardenkopnevel ziet u een stuk minder duidelijk aan de rechterkant opduiken. Deze nevel staat genoteerd als een donkere nevel, omdat de dichte ‘wolken’ het licht blokkeren. De nevel NGC 2023 ziet u onderaan de foto: de heldere cirkel.

WISE werkt met infrarood. Elke kleur heeft dus een betekenis. Blauwe punten staan voor licht dat voornamelijk door zeer hete sterren wordt uitgestraald. Koudere objecten zijn groen en rood.

WISE heeft de afgelopen maanden de gehele nachthemel vastgelegd. Dat leverde prachtige beelden op. Ondertussen is de telescoop aan het eind van diens Latijn: detectoren begeven het en de koelvloeistof is op. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat WISE het begeeft.

Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Bronmateriaal

"Image: Decorating the sky" - Physorg.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd