Sterrenstelsel transformeert tot kikkervisje: 400.000 lichtjaar lange staart

Met een snelheid van zeven miljoen kilometer per uur raast het balkspiraalstelsel ESO 137-001 richting het centrum van cluster Abell 3627. Dit levert fraaie beelden op.

Abell 3627 wordt ook wel de Norma Cluster genoemd. Deze groep van duizenden sterrenstelsels is 222 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd en bevindt zich in het centrum van Laniakea. Laniakea is een enorm supercluster, waar ook de Virgosupercluster (met daarin de Lokale Groep en dus ook de Melkweg) toe behoort. Het centrale zwaartepunt van Laniakea wordt ook wel de ‘Grote Aantrekker’ genoemd. Honderdduizenden sterrenstelsels worden naar dit punt toe getrokken. Zo ook ons eigen sterrenstelsel. De Melkweg reist met een snelheid van 1000 kilometer per seconde richting het centrum van Laniakea.

Terug naar ESO 137-3627. Dit sterrenstelsel wordt tijdens de reis naar het centrum gestript door heet gas in Abell 3627 met een temperatuur van 100 miljoen graden Celsius. Het gevolg: het sterrenstelsel verliest veel koud interstellair gas. Natuurkundigen noemen dit ‘ram pressure‘. Terwijl ESO 132-3627 door het intracluster gas reist, wordt er druk uitgeoefend op het sterrenstelsel en verliest het sterrenstelsel gas en stof. De gevolgen hiervan zijn goed te zien op de ruimtefoto van de week. Het sterrenstelsel transformeert tot kikkervisje.

Klik op de foto om een vergroting te bekijken.

Op de kleurrijke compositiefoto van de Hubble-telescoop en Chandra-röntgentelescoop zie je namelijk een enorme staart. Deze staart bestaat uit interstellair gas dat ESO 137-001 verloren heeft. Deze staart heeft een lengte van 400.000 lichtjaar. In normaal licht is deze diffuse staart niet goed te zien, maar in röntgen wel.

De gevolgen voor ESO 137-001 zijn groot. Het sterrenstelsel verliest zoveel gas en stof, dat er in de toekomst waarschijnlijk minder sterren geboren worden. Aan de andere kant worden er nu wel veel sterren geboren in de staart van het sterrenstelsel. Het is dus niet alleen maar kommer en kwel.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd